Halibut - przepis na delikatną rybę z grilla. Filety dopraw czosnkową marynatą z dodatkiem pietruszki

Halibut - przepis na danie z tej ryby warto wykorzystać, jeśli mamy ochotę na zdrowy i lekki obiad z grilla. Świetnie smakuje w towarzystwie grzanek.

Halibut to ryba o delikatnym smaku, bogata w zdrowe tłuszcze i witaminy z grupy B. Warto włączyć ją do swojej diety, jeśli chcemy uzupełnić nasz jadłospis o zdrowe źródło białka.

Zobacz wideo

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Halibut - przepis, który warto wykorzystać w trakcie majówki

Tę rybę można zarówno upiec w panierce, jak i zgrillować. Drugą opcję warto wykorzystać szczególnie podczas długiego majowego weekendu. Tak przygotowana ryba z pewnością zasmakuje nawet największym smakoszom. Należy jednak pamiętać, aby wcześniej filet zamarynować.

Składniki:

  • 6 filetów z halibuta,
  • główka czosnku
  • sok z cytryny,
  • olej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, imbir.

Jak przygotować rybę z grilla? To proste!

Rybne filety umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem. W osobnej misce przygotuj marynatę. Olej połącz z posiekaną natką pietruszki. Czosnek obierz i wrzuć na rozgrzany olej. Podsmażaj przez chwilę, a następnie przeciśnij przez praskę lub rozgnieć i dodaj do marynaty. Całość dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz odrobiną soku z cytryny.

Do marynaty włóż filety z halibuta. Miskę przykryj i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Filety grilluj przez ok. 10 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia możesz delikatnie podlewać je marynatą. Będą dzięki temu mniej wysuszone. Tak przygotowaną rybę podawaj z plasterkiem cytryny. Świetnie smakuje w towarzystwie grillowanych warzyw oraz grzanek.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: