Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Trudno o bardziej wiosenny przepis niż zupa szczawiowa - to polskie danie najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy dostępny jest świeży szczaw, jednak do jej przygotowania można wykorzystać również ten ze słoika. W obu przypadkach jej smak będzie intensywny i lekko kwaśny.
Składniki
Do podania
Umyte mięso umieść w garnku i zalej 2 litrami wody. Dodaj obraną włoszczyznę oraz cebulę opaloną nad palnikiem, a także listki laurowe i ziele angielskie.
Garnek przykryj pokrywką, zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień, aby zupa jedynie bulgotała. Gotuj tak przez 1,5 godziny bez odkrywania.
Łyżką cedzakową wyłów na deskę wszystkie składniki zupy, aby w garnku pozostał sam bulion. Marchewkę pokrój w kosteczkę, zdejmij mięso z żeberek oraz ze skrzydła, a następnie umieść je z powrotem w garnku. Reszta składników nie będzie Ci potrzebna do tego przepisu.
Szczaw opłucz i drobno posiekaj, a następnie dodaj do zupy. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut. Liście powinny zmienić kolor pod wpływem temperatury.
Mąkę wymieszaj ze śmietaną i odrobiną gorącej zupy. Całość przelewaj stopniowo do garnka i zagotuj całość na małym ogniu.
Podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz jajkiem na twardo. Można posypać ją również świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
Podroze.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach, turystyce i wypoczynku. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.