Zupa szczawiowa - przepis na tradycyjne polskie danie. Warto spróbować jej właśnie wiosną

Zupa szczawiowa - przepis, którego koniecznie trzeba spróbować wiosną. Lekko kwaśne danie o wyrazistym smaku idealnie komponuje się z jajkiem i ziemniakami, dzięki którym jest sycąca, i może stanowić samodzielne danie.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Trudno o bardziej wiosenny przepis niż zupa szczawiowa - to polskie danie najlepiej smakuje właśnie teraz, gdy dostępny jest świeży szczaw, jednak do jej przygotowania można wykorzystać również ten ze słoika. W obu przypadkach jej smak będzie intensywny i lekko kwaśny.

Zupa szczawiowa - przepis idealny na wiosnę

Składniki

  • 500 g surowych żeberek wieprzowych
  • 400 g skrzydełek z indyka lub szyja indycza
  • 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika
  • włoszczyzna (dwie marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera)
  • cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • dwa litry wody

Do podania

  • ziemniaki
  • jajka ugotowane na twardo
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Sposób przygotowania

Umyte mięso umieść w garnku i zalej 2 litrami wody. Dodaj obraną włoszczyznę oraz cebulę opaloną nad palnikiem, a także listki laurowe i ziele angielskie. 

Garnek przykryj pokrywką, zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień, aby zupa jedynie bulgotała. Gotuj tak przez 1,5 godziny bez odkrywania.

Łyżką cedzakową wyłów na deskę wszystkie składniki zupy, aby w garnku pozostał sam bulion. Marchewkę pokrój w kosteczkę, zdejmij mięso z żeberek oraz ze skrzydła, a następnie umieść je z powrotem w garnku. Reszta składników nie będzie Ci potrzebna do tego przepisu.

Szczaw opłucz i drobno posiekaj, a następnie dodaj do zupy. Gotuj na średnim ogniu przez kilka minut. Liście powinny zmienić kolor pod wpływem temperatury.

Mąkę wymieszaj ze śmietaną i odrobiną gorącej zupy. Całość przelewaj stopniowo do garnka i zagotuj całość na małym ogniu.

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz jajkiem na twardo. Można posypać ją również świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.

Podroze.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach, turystyce i wypoczynku. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: