Racuchy - przepis na pyszne placki w 10 minut. Będą puszyste i wyrośnięte za sprawą składnika, który zawsze jest w twoim domu

Racuchy kojarzą nam się z czasem błogiego dzieciństwa, kiedy budziliśmy się rano, a cały dom wypełniał piękny zapach placuszków smażonych przez babcię. Dziś bez problemu odnowisz te wspomnienia za sprawą prostego przepisu na racuchy, które zrobisz w mniej niż 10 minut. Wychodzą puszyste i delikatne, a to wszystko za sprawą jogurtu.

Więcej przepisów na dania z dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Racuchy tradycyjnie robi się na drożdżach, ale jeśli nie masz czasu czekać, aż ciasto wyrośnie lub tak bardzo kochasz racuchy, że na samą myśl cieknie ci ślinka, mamy dla ciebie przepis na racuchy na jogurcie. Są delikatne, puszyste i zrobisz je w 10 minut. Dodaj jabłka lub banany i ciesz się smakiem dzieciństwa.

Racuchy - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • banany lub jabłka pokrojone w plastry
  • olej do smażenia

Racuchy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i dokładnie przesiej do niej mąkę z sodą. Następnie wbij całe jajka, dodaj jogurt oraz cukry. Zacznij miksować. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewaj olej, cały czas miksując.
  2. Patelnię z dodatkiem oleju porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na racuchy. Na każdą porcję połóż kilka plastrów pokrojonych owoców. 
  3. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Takie racuchy są prawdziwym przysmakiem. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejsze śniadanie, racuchy na jogurcie polecają się serdecznie. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA