Dlaczego mąkę na pierogi należy zaparzyć gorącą wodą? Jest to bardzo istotne, ponieważ odpowiednio wysoka temperatura (ale nie wrząca) rozmiękcza ciasto. Gorącą wodę należy przelać do mącznego dołka, do którego trzeba dodać szczyptę soli i masło. Przykrycie wyrobionego ciasta ciepłym (optymalnie glinianym) talerzem to jeden ze starych trików stosowanych od pokoleń, dzięki któremu ciasto na pierogi zawsze wychodzi idealnie i staje się bardziej miękkie.
Więcej sprawdzonych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.
Co jeszcze daje masło? Jego obecność bardzo wpływa na to, jak dokładnie ciasto zostanie sklejone. Z kolei od dokładnego zlepienia pierogów będzie zależeć to, czy nie rozpadną się w czasie gotowania i nie wypłynie z nich farsz. Ponadto ciasto z dodatkiem masła nie wysycha zbyt szybko.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.