Ciasto na pierogi: dodaj łyżkę masła, a wyjdą idealne. Ten sekret znały nasze babcie!

Tak przygotowane ciasto na pierogi nigdy nie przyklei się do stolnicy i łatwo się rozwałkuje. Ponadto jest elastyczne oraz miękkie. Natomiast kiedy zostanie ugotowane, niezależnie od tego, jakiego nadzienia użyjemy, zagwarantuje pierogi idealne. Co robi tę różnicę? To proste: dodana łyżka masła! Pamiętajmy również, aby mąka na pierogi była zaparzona gorącą wodą.

Dlaczego mąkę na pierogi należy zaparzyć gorącą wodą? Jest to bardzo istotne, ponieważ odpowiednio wysoka temperatura (ale nie wrząca) rozmiękcza ciasto. Gorącą wodę należy przelać do mącznego dołka, do którego trzeba dodać szczyptę soli i masło. Przykrycie wyrobionego ciasta ciepłym (optymalnie glinianym) talerzem to jeden ze starych trików stosowanych od pokoleń, dzięki któremu ciasto na pierogi zawsze wychodzi idealnie i staje się bardziej miękkie.

Zobacz wideo Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci

Więcej sprawdzonych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto na pierogi: dodatek masła zrobi różnicę! Lista składników

  • pół kg mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  1. Mąkę przesiej. Dodaj sól i masło.
  2. Zrób kopczyk, wlej do środka gorącą wodę i wyrób ciasto.
  3. Odstaw na pół godziny. Przykryj ciepłym talerzem (kamionkowym lub glinianym), podgrzanym w piekarniku lub mikrofalówce.
  4. Rozwałkuj ciasto, powycinaj kółka na pierogi.
  5. Dodaj do środka ulubiony farsz, zaklej i wrzuć do wrzątku z osoloną wodą.
  6. Gotuj przez 2-3 minuty po tym, jak pierogi wypłyną na wierzch.

Co jeszcze daje masło? Jego obecność bardzo wpływa na to, jak dokładnie ciasto zostanie sklejone. Z kolei od dokładnego zlepienia pierogów będzie zależeć to, czy nie rozpadną się w czasie gotowania i nie wypłynie z nich farsz. Ponadto ciasto z dodatkiem masła nie wysycha zbyt szybko.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: