Tradycyjny krupnik - przepis. Sztuczka z cebulą pogłębi smak

Krupnik to jedna z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Tradycyjne przygotowuje się ją z kaszą jęczmienną, marchewką, ziemniakami i ulubionym mięsem. Ci, którzy wolą, aby była delikatna - dodają kurczaka, fani intensywnych smaków wolą gotować krupnik na żeberkach. Niezależnie od upodobań dotyczących mięsa, warto wypróbować sztuczkę z podsmażaną cebulką. Dzięki temu nasza zupa będzie miała głębszy, maślany smak.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Gdybyśmy mieli wskazać kilka najbardziej sycących zup - z pewnością znalazłby się wśród nich krupnik. Jest gęsty i znajdziemy w nim nie tylko kaszę, ale też ziemniaki. Choć jednoznaczne pochodzenie tej zupy nie jest jasne - pewnym jest, że krupnikiem zajadała się zarówno polska, jak i litewska szlachta. Jedli go zarówno robotnicy, jak i arystokraci. Nic dziwnego - ta zupa to prawdziwa eksplozja smaku. 

Cienkie naleśnikiNaleśniki idealne istnieją. Wystarczy jedna sztuczka, by się nie łamały

Domowy krupnik. Przepis

  • pół kilograma ziemniaków,
  • kilogram żeberek z kością lub kilogram kurczaka (skrzydełka lub udka),
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • mały kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • 2,5 litra wody,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku
  • garść suszonych grzybów.

RacuchyRacuchy - przepis na pyszne placki w 10 minut. Będą puszyste i wyrośnięte

Sposób przygotowania

1. Zacznij od przygotowania wywaru mięsnego. Jeśli chcesz, żeby zupa miała intensywniejszy smak - wybierz żeberka. Jeśli wolisz delikatniejszy krupnik - użyj kurczaka. Mięso podziel na mniejsze części, opłucz pod zimną wodą, a następnie włóż do garnka i zalej 2,5 l wody. Zagotuj, zbierz szumowiny,

2. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotuj jeszcze 20 minut,

3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie marchewkę, pietruszkę, seler, por i kilka suszonych grzybów. Gotuj kolejne 10 minut,

4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Kiedy zrobi się złota - dodaj ją do zupy i gotuj jeszcze 5-10 minut,

5. Krupnik przypraw solą i pieprzem,

6. Serwuj zupę posypaną natką pietruszki. 

Zobacz wideo

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: