Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Gdybyśmy mieli wskazać kilka najbardziej sycących zup - z pewnością znalazłby się wśród nich krupnik. Jest gęsty i znajdziemy w nim nie tylko kaszę, ale też ziemniaki. Choć jednoznaczne pochodzenie tej zupy nie jest jasne - pewnym jest, że krupnikiem zajadała się zarówno polska, jak i litewska szlachta. Jedli go zarówno robotnicy, jak i arystokraci. Nic dziwnego - ta zupa to prawdziwa eksplozja smaku.
1. Zacznij od przygotowania wywaru mięsnego. Jeśli chcesz, żeby zupa miała intensywniejszy smak - wybierz żeberka. Jeśli wolisz delikatniejszy krupnik - użyj kurczaka. Mięso podziel na mniejsze części, opłucz pod zimną wodą, a następnie włóż do garnka i zalej 2,5 l wody. Zagotuj, zbierz szumowiny,
2. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotuj jeszcze 20 minut,
3. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie marchewkę, pietruszkę, seler, por i kilka suszonych grzybów. Gotuj kolejne 10 minut,
4. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę. Kiedy zrobi się złota - dodaj ją do zupy i gotuj jeszcze 5-10 minut,
5. Krupnik przypraw solą i pieprzem,
6. Serwuj zupę posypaną natką pietruszki.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.