Gruszka to na pierwszy rzut oka może i nietypowy dodatek do sałatki, jednak jej obecność w oryginalny sposób podkręca jej smak. Dotyczy to również proponowanej sałatki piwnej według Magdy Gessler. Przepis uwzględnia również musztardę francuską, która różni się od tradycyjnej gruboziarnistą konsystencją. Idealnie podkręca smak sałatek, a ponadto korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, dzięki zawartym w niej antyoksydantom, m.in. witaminy E. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza właśnie gorczycy będącej źródłem witamin takich jak B1, B2, B3 i B6. Gorczyca zawiera również wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo oraz selen.
Zobacz wideo
Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?
Sałatka piwna Magdy Gessler: przepis uwzględnia następujące składniki
- 100 gr sałaty lodowej lub fit mixu sałat;
- 50 gr serka pleśniowego typu Lazur;
- łyżka miodu;
- czubata łyżka musztardy francuskiej;
- pół gruszki;
- 2 łyżki nasion słonecznika lub orzechów włoskich.
Kotlety mielone Magdy Gessler. Zastosuj trik z cebulką. Niektórych zaskoczył
Sałatka piwna Magdy Gessler: jak zrealizować przepis?
- Sałatę lodową rozdrobnij na mniejsze kawałki, miód wymieszaj z musztardą i polej sałatę.
- W międzyczasie podpraż słonecznik na suchej patelni.
- Z gruszki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w ok. 2 mm podłużne plasterki, w podobną grubość posiekaj ser pleśniowy. Plasterek gruszki poskładaj z plasterkiem sera i układaj na sałatce, tworząc rozetę. W sam środek rozety dodaj prażony słonecznik lub orzechy. Sałatkę możesz podać od razu.
Kopytka wyjdą jędrne i delikatne, jeśli zachowasz odpowiednie proporcje
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc