Gruszka to na pierwszy rzut oka może i nietypowy dodatek do sałatki, jednak jej obecność w oryginalny sposób podkręca jej smak. Dotyczy to również proponowanej sałatki piwnej według Magdy Gessler. Przepis uwzględnia również musztardę francuską, która różni się od tradycyjnej gruboziarnistą konsystencją. Idealnie podkręca smak sałatek, a ponadto korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca, dzięki zawartym w niej antyoksydantom, m.in. witaminy E. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza właśnie gorczycy będącej źródłem witamin takich jak B1, B2, B3 i B6. Gorczyca zawiera również wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo oraz selen.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina