Owsianka to danie, które uwielbiają osoby propagujące zdrowy styl życia. Nic dziwnego, płatki owsiane zawierają wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych oraz sporo błonnika. To sprawia, że nie tylko sycą na długo, ale także poprawiają metabolizm i wspomagają pracę jelit. Jak przygotować smaczną owsiankę?
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Przygotowanie owsianki nie jest szczególnie skomplikowanym kuchennym zadaniem. Jeśli preferujecie śniadania na ciepło, ugotujcie ją na wodzie lub mleku. Płatki owsiane są na tyle uniwersalne, że można wykorzystać je także do zrobienia domowej granoli. Jak to zrobić? Do płatków dodaj bakalie i odrobinę miodu. Całość wymieszaj i upiecz. Po wystudzeniu chrupiące płatki można podawać m.in. z jogurtem.
Jeżeli nie macie rano czasu na gotowanie, płatki owsiane warto wymieszać z mlekiem lub jogurtem dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko dorzucić dodatki i można cieszyć się zdrowym śniadaniem w wersji „na szybko".
Składniki:
Przygotowanie:
Płatki owsiane błyskawiczne wymieszaj z jogurtem naturalnym typu skyr. Całość przykryj i włóż do lodówki na minimum godzinę. Gdy płatki nasiąkną i zrobią się miękkie, dodaj ulubione dodatki. Warto postawić na owoce sezonowe. Świetnie sprawdzą się truskawki, czy borówki. Całość polej łyżką masła orzechowego i posyp bakaliami. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.