Tanie obiady - przepisy na sycące i smaczne posiłki za kilka złotych

Przygotowaliśmy dwa pomysły na tanie obiady - przepisy te wymagają minimum składników i czasu. Są też smaczne i sycące, a do tego ławte w przygotowaniu. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Każdemu zdarzają się dni, kiedy musi (mniej lub bardziej) zacisnąć pasa. Razem z tym pojawia się problem, co zrobić na obiad. Mamy rozwiązanie, a nawet dwa na tanie obiady - przepisy są proste i ze stosunkowo niedrogich składników. Przekonajcie się sami.

Włoski makaron aioli z pomidorkami to pomysł na naprawdę tani i szybki obiad

Składniki:

  • makaron - ćwierć kilograma,
  • pomidory - najlepiej małe (koktajlowe lub cherry), ale mogą być i duże, ok. 100 g,
  • ser żółty (np.parmezan) - tyle samo, co pomidorów,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • oliwa z oliwek - pół szklanki,
  • przyprawy - sól, pieprz, chili i ulubione zioła (w tym świeża natka pietruszki).

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente (na półmiękko) i odcedź. Zachowaj cztery łyżki wody z gotowania;
  2. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, ser zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę;
  3. Czosnek podsmaż na ćwiartce szklanki oliwy, aż się zarumieni. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze minutę;
  4. Dodaj pomidory, po czym dołóż ugotowany makaron wraz z czterema łyżkami wody z jego gotowaniu;.
  5. Dolej pozostałą oliwę, dołóż natkę pietruszki i smaż całość ok. trzech minut;
  6. Gotowym makaron podawaj jeszcze gorący z posypką ze startego sera.

Tani obiad. Sałatka nicejska to smaczne i sycące danie dla tych, którzy lubią ziemniaki. Jest też proste w przygotowaniu

Składniki:

  • ziemniaki - ćwierć kilograma,
  • jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki,
  • pomidor - 1 lub 2 (zależnie od wielkości),
  • fasolka szparagowa (może być mrożona) - 100 g,
  • tuńczyk - puszka,
  • cebula (najlepiej czerwona),
  • przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach i lekko ostudź. Fasolkę również podgotuj, aby nie była surowa;
  2. Pokrój ziemniaki w grubsze plastry, jajka w ćwiartki, a pomidory w mniejsze cząstki;
  3. Ułóż ziemniaki na talerzu, na nich umieść warstwę pomidorów;
  4. Na to wszystko ułóż tuńczyka z puszki (odcedzonego) i cebulę pokrojoną w krążki;
  5. Zrób sos z przypraw, trzech łyżek wody i oleju (po tuńczyku) lub oliwie (gdy masz rybę w sosie własnym);
  6. Potrawę skrop dobrze sosem i dodaj kawałki jajka. 

Smacznego! 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: