Zupa ogórkowa z mięsnymi kulkami mocy. Ten jeden trik z ogórkami zmieni cały smak

Idealny pomysł na obiad? Zupa to zdecydowanie najszybsza opcja. Są dni, kiedy brak czasu nie pozwala nam na gotowanie. Wtedy z pomocą przychodzi duży garnek i zupa, którą można jeść przez kilka dni. Nasza ogórkowa różni się nieco od tej tradycyjnej. Zamiast gotować na mięsie (żeberkach, porcji rosołowej czy indyku) robimy kuleczki z mięsa mielonego. Trik z ogórkami pewnie część z was zna już ten myk, wystarczy podsmażyć na maśle. Zufaj efekt końcowy cię zaskoczy.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Każdy z nas ma swoje sprawdzone przepisy, po które z ochotą sięga w takie dni jak ten. Kryzys w gotowaniu dopada każdego z nas, czasem ciężko podać coś, co posmakuje każdemu. Wtedy z pomocą przychodzi sprawdzona ogórkowa. Pyszna, aromatyczna z kuleczkami, którym nie sposób się oprzeć. Zrób raz, a cała twoja rodzina będzie zachwycona.

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Składniki:

  • Mięso mielone (500g)
  • Ogórki (500g)
  • Marchew (2 sztuki)
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Por
  • Seler
  • Ziemniaki (400g)
  • Masło
  • Pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, curry, kurkuma
  • Woda
  • Śmietana 30% (200 ml)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku zajmij się warzywami. Ogórki zetrzyj na tarce, marchewkę, pietruszkę również. Ziemniaki, por oraz seler pokrój w kostkę.  Na patelni z odrobiną masła podsmaż ogórki. Startą marchewkę pietruszkę oraz seler również podsmaż.
  2. Do garnka wlej wodę. Z mięsa uformuj małe kuleczki i wrzucaj do gotującej się wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 10 min.
  3. Po tym czasie dodaj wszystkie warzywa oprócz ogórków. Dopraw przyprawami.
  4. Gdy ziemniaki zmiękną dorzuć starte ogórki. Gotuj przez kilka minut.
  5. Na sam koniec dodaj śmietanę. Zagotuj całość.

Domowa ogórkowa z kuleczkami z mięsa mielonego smakuje wybitnie w towarzystwie koperku lub świeżego pieczywa. To jedna z tych zup, które można jeść na okrągło. Jest aromatyczna, rozgrzewająca, a mięsne klopsiki dodają jej charakteru i sprawiają, że jest bardziej pożywna.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.