Eton Mess - przepis na tradycyjny deser angielski. Użyj truskawek i dodatków i stwórz pyszny "bałagan"

Eton Mess to tradycyjny angielski deser znany od XIX wieku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i genialny w smaku. Ta zaskakująca nazwa oznacza połączenie truskawek, bitej śmietany i chrupiącej bezy. Ten pyszny i lekki przepis sprawdzi się idealnie w upalne dni, a przygotowanie jest banalnie proste i ekspresowe.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

Czekają nas coraz cieplejsze dni, a sezon na letnie owoce niebawem się zacznie. To idealny moment na przygotowanie zjawiskowego deseru, jakim jest Eton Mess - tradycyjny angielski deser z truskawek, bezy i kremu. Jeśli zastanawiasz się jak go przygotować, sprawdź nasz przepis poniżej. Efekt jest gwarantowany!

Eton Mess - tradycyjny angielski deser z truskawek

Przepisy na szybkie i łatwe desery są na wagę złota, i taki właśnie jest Eton Mess! Ten tradycyjny, angielski rarytas jest wyjątkowo smaczny a do tego spektakularny! Do przygotowania potrzebujesz prostych składników, a wykonanie nie zajmie ci więcej niż kilka minut. Efekt jest gwarantowany. Sekretem smaku są oczywiście dobre jakościowo produkty. Kluczowe okażą się truskawki - najlepeij wybrać te z pobliskich hodowli. Kolejnymi ważnymi składnikami są bezy, które w łatwy sposób można przygotować samemu w domu. Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, bez problemu możemy wykorzystać te kupione w cukierni. Nie może zabraknąć także serka mascarpone i kremowej śmietanki 30 proc. z których powstanie puszysty i lekki krem. Całość warto podać w szklanych kieliszkach lub pucharkach, by wszystkie składniki mogły się pięknie prezentować. 

Zobacz wideo Eton Mess - idealne połączenie

Przepis na Eton Mess - ekspresowy deser z truskawkami

Składniki:

  • 600 g truskawek,
  • 8 bezików,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietanki proc.
  • łyżka octu balsamicznego,
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na ćwiartki. Owoce skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy. 
  2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. 
  3. W misce kruszymy bezy na małe kawałki. 
  4. Przygotowujemy naczynia na deser i w każdym z nich układamy kolejne warstwy: truskawki, krem i pokruszone bezy. 
  5. Deser dodatkowo można ozdobić ulubionymi dodatkami lub polać polewą. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: