Syrop z mniszka lekarskiego - przepis na domowe remedium na przeziębienie

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis na domowe remedium na przeziębienie warto włączyć do swojej apteczki. Choć sam mniszek uchodzi za pospolity i uciążliwy chwast, kryje w sobie jednak moc dobroczynnych właściwości. Receptura na miksturę działającą przeciwwirusowo i przeciwzapalnie uwzględnia tylko cztery składniki.

Syrop z mniszka lekarskiego to niezawodny sposób na kaszel, chrypkę, stany zapalne jamy ustnej oraz gardła. Oprócz prozdrowotnych właściwości jego zaletą jest także łatwość wykonania i dostępność wszystkich składników. Warto także dodać, że substancje zawarte w tej polnej roślinie przyczyniają się do obniżenia poziomu glukozy we krwi oraz wyregulowania cyklu miesiączkowego. Natomiast mniszek lekarski stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran.

Zobacz wideo Syrop z cebuli łagodzi każdy rodzaj kaszlu

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Syrop z mniszka lekarskiego: przepis uwzględnia tylko cztery składniki:

  • litr kwiatów;
  • 2 cytryny;
  • litr wody;
  • 1 kg cukru.

Syrop na kaszel z marchewekJak zrobić domowy syrop z marchewki na kaszel?

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis na domowe remedium. Tak go przygotujesz

Oczyszczone kwiaty należy umieścić w garnku, zalać zimną wodą, a następnie gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Po wstępnej obróbce należy odstawić garnek z kwiatami w chłodne miejsce na dobę.

Po upływie zalecanego czasu powstały wywar należy odcedzić przez sito, bądź przez gazę apteczną. Do otrzymanego w ten sposób czysty nektaru wystarczy dodać sok z cytryn oraz cukier. Całość należy dokładnie wymieszać, a następnie gotować na małym ogniu tak długo, aż otrzymana konsystencja zbliżona będzie do konsystencji miodu. Czas obróbki cieplnej będzie zależeć od preferowanej konsystencji, w ciągu 1-2 godzin powstanie lekko gęsty, płynny syrop; po 2-4  godzinach natomiast będzie całkiem gęsty.

Syrop należy przelać do gorących słoiczków. Nie musi być pasteryzowany ze względu na dużą zawartość cukru, który jest naturalnym konserwantem. Należy tylko pamiętać, że termin ważności takiego domowego syropu z mniszka lekarskiego wynosi maksymalnie 12 miesięcy.

Syrop z mniszka lekarskiego. Jak go stosować?

Ten syrop domowej roboty należy stosować w dawce nie większej niż 2-3 łyżeczki dziennie. W przypadku infekcji u dzieci i dorosłych zaleca się stosowanie łyżeczki od 2 do 4 razy dziennie; na poprawę trawienia z kolei - łyżeczki specyfiku tuż przed posiłkiem do trzech razy dziennie. 

Źródło: aptekazawiszy.pl, medonet

Syrop z mięty na zimęSyrop z mięty na zimę - domowe remedium na trawienie. Jak go zrobić? Wyjaśniamy

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: