Ogórki małosolne - przepis błyskawiczny. Dzięki sprytnej sztuczce będą gotowe następnego dnia

Wiosna w pełni zatem sezon na ogórki małosolne już się zaczyna. Cały rok czekamy na te pyszne i chrupiące ogórki a dziś mamy dla ciebie prawdziwą niespodziankę. Kochasz małosolne, ale nie chcesz czekać kilku dni, aż będą gotowe? Poznaj przepis na ogórki małosolne last minue. Potrzebujesz podstawowych składników, 12 godzin i... worka strunowego.

Więcej sztuczek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ogórki małosolne to smak wiosny i wczesnego lata. Nic tak nie smakuje jak wiosenna kanapka z nowalijkami i małosolnym ogórkiem. Jeśli tak jak my kochasz ponad wszystko chrupiące małosolne, koniecznie sprawdź przepis na ogórki małosolne last minute. Wszystko, czego potrzebujesz, to podstawowe składniki i woreczek strunowy.

Kurczak w sosie curryPięć obiadów z trzech składników. Świetne, gdy nie chce ci się gotować

Ogórki małosolne - przepis błyskawiczny

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (najlepiej wybrać te mniejsze)
  • 1 większy korzeń chrzanu pokrojony na kawałki
  • 3 gałązki kopru
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki soli

Oraz: worek strunowy o pojemności 3-4 l.

Ogórki małosolne - sposób wykonania

  1. Ogórki opłucz i zetnij końcówki. Możesz naciąć je nożem od góry do 1/3 długości, wówczas będą nieco intensywniejsze. Przełóż je do woreczka.
  2. Czosnek pokrój w cienkie plastry. Wrzuć do worka. Koper zgnieć w dłoniach.
  3. Wszystkie składniki umieść w woreczku z ogórkami. Następnie szczelnie zamknij worek i porządnie mim potrząsaj i ugnieć, by składniki się połączyły, a sól wszędzie dotarła.
  4. Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki na 4 godziny, następnie pozostaw je na całą noc w temperaturze pokojowej. 

Ciasto z rabarbarem / zdjęcie ilustracyjneSezon na rabarbar czas start. Cztery proste przepisy, które wyjdą każdemu

Takie ogórki smakują wybornie i w przeciwieństwie do małosolnych z zalewy, zachowują swój śliczny, intensywnie zielony kolor. Jeśli jesteś entuzjastą kulinarnych sztuczek, koniecznie wypróbuj ten przepis na ogórki małosolne - gwarantujemy, że skradną ci serce. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: