Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na domowe, słodkie wypieki, przygotuj ciasto drożdżowe z kruszonką. Ten tradycyjny smak uwielbia niemal każdy!
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis na wyjątkowe ciasto
Jednym z najbardziej popularnych ciast przygotowywanych w wielu polskich domach jest ciasto drożdżowe z kruszonką. Dla wielu to także smak dzieciństwa i uwielbiany od lat wypiek. Jego sekretem są dobre składniki. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie rozczynu z drożdży, mleka i cukru. W kolejnym etapie pieczenia ważne jest także ucieranie masy, co zagwarantuje nam dobrą i puszystą konsystencję. Do ciasta warto dodać chrupiącą kruszonkę lub owoce. Świetnie pasować będą śliwki, truskawki czy rabarbar. Tak przygotowane ciasto drożdżowe ekspresowo zniknie z blachy.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką - w czym tkwi sekret tego smaku?
Składniki na rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- łyżka mąki,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
Składniki na ciasto:
- 3 żółtka i 1 białko,
- 75 g cukru,
- 400 g mąki,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 100 g stopionego masła
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
- 60 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu - drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
- Przygotowujemy ciasto - żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do przesianej przez sito mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszamy składniki łyżką lub dłonią.
- Gdy wszystkie składniki ładnie się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto, przez ok. 15 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Na pięć minut przed końcem dodajemy stopione masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy w misce. Następnie przekładamy do formy posmarowanej olejem. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek owoców dodajemy je na tym etapie - małe kawałki wgniatamy w równych odległościach w ciasto.
- Zaczynamy robić kruszonkę - drobno posiekane masło rozcieramy dokładnie z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie formujemy kuleczki i rozsypujemy je na wierzch ciasta.
- Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 35 minut i pieczemy w 180 stopniach. Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.