Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis na prosty, domowy wypiek. Dodatek kruszonki nada chrupkości

Ciasto drożdżowe z kruszonką to bez wątpienia jeden z klasycznych i pysznych domowych przepisów. Pasuje na każdą okazję, a przygotować możemy je w ekspresowym tempie. Dodatek słodkiej kruszonki sprawi, że całość będzie przyjemnie chrupiąca i wyjątkowo smaczna.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na domowe, słodkie wypieki, przygotuj ciasto drożdżowe z kruszonką. Ten tradycyjny smak uwielbia niemal każdy!

Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis na wyjątkowe ciasto 

Jednym z najbardziej popularnych ciast przygotowywanych w wielu polskich domach jest ciasto drożdżowe z kruszonką. Dla wielu to także smak dzieciństwa i uwielbiany od lat wypiek. Jego sekretem są dobre składniki. Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie rozczynu z drożdży, mleka i cukru. W kolejnym etapie pieczenia ważne jest także ucieranie masy, co zagwarantuje nam dobrą i puszystą konsystencję. Do ciasta warto dodać chrupiącą kruszonkę lub owoce. Świetnie pasować będą śliwki, truskawki czy rabarbar. Tak przygotowane ciasto drożdżowe ekspresowo zniknie z blachy. 

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką - w czym tkwi sekret tego smaku?

Składniki na rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • łyżka mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka i 1 białko,
  • 75 g cukru,
  • 400 g mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 100 g stopionego masła

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 60 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu - drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Przygotowujemy ciasto -  żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do przesianej przez sito mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn i tyle ciepłego mleka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powoli mieszamy składniki łyżką lub dłonią.
  3. Gdy wszystkie składniki ładnie się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto, przez ok. 15 minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni. Na pięć minut przed końcem dodajemy stopione masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
  4. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy w misce. Następnie przekładamy do formy posmarowanej olejem. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek owoców dodajemy je na tym etapie - małe kawałki wgniatamy w równych odległościach w ciasto. 
  5. Zaczynamy robić kruszonkę - drobno posiekane masło rozcieramy dokładnie z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie formujemy kuleczki i rozsypujemy je na wierzch ciasta. 
  6. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 35 minut i pieczemy w 180 stopniach. Ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: