Kotlety jajeczne - przepis na hit obiadowy w duchu wege. Warzywny dodatek sprawi, że będą soczyste

Kotlety jajeczne to świetna opcja obiadowa, kiedy przejadły nam się już mielone czy schabowe, lub po prostu mamy ochotę na coś wege. Przepis na kotlety z jajek jest banalny, ale jeśli chcesz, by były smaczniejsze i bardziej soczyste, nie zapomnij o dodatku ulubionego warzywa. Chodzi oczywiście o brokuły.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Kotlety jajeczne przygotowane w odpowiedni sposób mają szansę stać się prawdziwym obiadowym hitem. Przepis jest bardzo prosty, a dodatek brokuła świetnie współgra z resztą składników. Jeśli przejadły ci się mięsne obiady, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kotlety jajeczne z brokułami.

BiszkoptPrzepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Wypróbuj metodę trójki

Kotlety jajeczne - przepis na bezmięsny obiad

Potrzebne składniki:

  • 7-8 jajek ugotowanych na twardo plus 2 surowe
  • 1 brokuł
  • 1 żółta cebula
  • ok. 80 g sera żółtego
  • łyżka łagodnej musztardy
  • opcjonalnie: kilka plastrów dowolnej wędliny
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kotlety jajeczne - sposób wykonania:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przełóż do miski. Następnie rozdrobnij je widelcem.
  2. Brokuła ugotuj w sposób al dente. Następnie pokrój go na drobne kawałki i przełóż do miski z jajkami.
  3. Na niewielkiej patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę, Kiedy się zeszkli, dorzuć wędlinę pokrojoną w kostkę. Smaż 3-4 minuty, następnie zawartość patelni przełóż do pozostałych składników.
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do reszty składników. Przypraw solą i pieprzem, dodaj także musztardę. Następnie wbij dwa surowe jajka i dodaj czubatą łyżkę bułki tartej. Zacznij wyrabiać masę, tak, jak na kotlety mielone. Jeśli uważasz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej bułki tartej.
  5. Większą patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju. Następnie wilgotnymi dłońmi formuj z masy kotlety i dokładnie opanieruj je w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu ok. 4 minut z każdej strony.

Przechowywanie szczypiorku: co zrobić żeby szczypiorek zachował świeżośćJak przechowywać szczypiorek? Zachowaj jego świeżość na dłużej

Tak przygotowane kotlety podawaj z ziemniakami lub kaszą w towarzystwie ulubionej surówki. Świetnie smakują także na zimno z sosem czosnkowym. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad lub podwieczorek, kotlety jajeczne będą świetnym pomysłem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: