Gołąbki - przepis z nowym składnikiem. Owiń je nim, a ich smak zmieni się nie do poznania

Jesteś znudzony jedzeniem ciągle tego samego na obiad? Potrzebujesz odmiany i nowych potraw? Jeśli tak to świetnie się składa. Dziś mamy przepis na przepyszne gołąbki. Dzięki jednej rzeczy cały ich smak zmienia się drastycznie. Chodzi o boczek, zawinięte gołąbki owijasz plasterkiem mięsa. Zyskują na smaku i aromacie.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

To jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Sama chętnie sięgam po gołąbki, gdy nie mam pomysłu, co zrobić na obiad. Wbrew pozorom nie są tak pracochłonne jak wydaje się większości z nas. Wystarczy zamienić zwykłą kapustę na włoską, dużo krócej się odparza. Farsz można przygotować dzień wcześniej, wstawić do lodówki i dopiero na drugi dzień nadziać nimi kapustę. To świetny pomysł na obiad, gwarantujemy, że twoi bliscy będą zadowoleni i z chęcią sięgną po dokładkę. Do dzieła!

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • Kapusta włoska (duża główka)
  • Ryż (pół szklanki nieugotowanego)
  • Mięso mielone (wieprzowe, np. z łopatki)
  • Boczek (plasterki)
  • Pieprz, sól, ziele angielskie, kminek oraz przyprawy, które lubisz
  • Cebula (2 sztuki)
  • Masło

Przygotowanie:

  1. Na samym początku odparz kapustę. Wykrój twardą część (tzw. kaczan). Włóż do gotującej się wody na kilka minut (około 10-15). Po tym czasie wyciągnij i przełóż do miski lub na talerz.
  2. Następnie zajmij się farszem. Ugotuj ryż, cebulkę podsmaż na odrobinie masła. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Do miski wrzuć mięso, wszystkie przyprawy oraz przestygnięty ryż i cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Teraz przyszedł czas na nadziewanie kapusty. Rozdziel główkę na pojedyncze liście. Każdego z liścia rozłóż i dodaj mięsne nadzienie. Zawiń jakbyś składał krokieta lub kopertę.
  5. Gotowe gołąbki owiń plasterkiem boczku.
  6. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotuj przez około 40-50 min. na wolnym ogniu.

Domowe gołąbki świetnie smakują z sosem pomidorowym. Osobiście najbardziej lubię takie prosto z patelni, podsmażone na maśle. To jedno z tych dań, które można jeść na okrągło i nigdy się nie nudzą. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.