Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki to dla wielu stały element menu, który smakuje wybornie niezależnie od pory dnia. Chociaż ich przygotowanie jest dość proste, czasem trudno wymierzyć proporcje w taki sposób, aby nie rozpadały się na patelni. Jeden prosty dodatek sprawi jednak, że za każdym razem wyjdą idealne - chodzi o kwaśną śmietanę.
Zmiksuj wszystkie składniki w misce na gładkie, lejące się ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt gęste, dolej jeszcze trochę mleka. Pamiętaj, że im bardziej lejące będzie, tym cieńsze wyjdą naleśniki. Ciasto odstaw na co najmniej kilka minut, a najlepiej na pół godziny do lodówki.
Dobrze nagrzej patelnię i wlej na nią odrobinę ciasta, aby cienko się rozpłynęło po dnie. Po mniej więcej minucie, gdy już usmaży się od spodu, przewróć naleśnik na drugą stronę. Gotowe danie można podawać zarówno na słodko, jak i na słono.
Pamiętaj, że jeżeli nie chcesz, aby pierwszy naleśnik wylądował w koszu, musisz cierpliwie zaczekać, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Natomiast po dodaniu oleju do ciasta nie ma już potrzeby natłuszczania patelni przed każdym smażeniem.
Podroze.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy o podróżach, turystyce i wypoczynku. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.