Wiosenna, kremowa zupa szparagowa z przepisu Ewy Wachowicz. Potrzebujesz tylko kilku składników

Zupa szparagowa to niewątpliwie jeden z kulinarnych symboli wiosny. Jest prosta do zrobienia, a do tego pyszna i zdrowa. Koniecznie wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na tę potrawę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Receptura zupy szparagowej pochodzi ze 160. odcinka programu "Ewa Gotuje". Można ją też znaleźć na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz. Przepis nie jest zbyt skomplikowany i każdy powinien dać sobie z nim radę. Spróbujcie sami.

Sezon na szparagi tuż tuż!Szparagi - jak ugotować, żeby nie były gorzkie?

Zdrowa zupa, którą stworzysz z wiosennych warzyw

Do ugotowania tej zupy przygotuj następujące produkty:

  • szparagi zielone - pęczek,
  • wywar warzywny - litr,
  • serek mascarpone - dwie łyżki,
  • sok z cytryny - dwie łyżki
  • mąka ziemniaczana - łyżka,
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz i cukier.

Szparagi (zdjęcie ilustracyjne)Szparagi - jak przechowywać w domu? Czy można mrozić szparagi na zimę?

Sposób przygotowania zupy szparagowej z przepisu Ewy Wachowicz jest naprawdę prosty

Instrukcja przyrządzenia zupy szparagowej składa się z kilku kroków:

  1. Szparagi dokładnie umyj, odetnij główki (odłóż je na bok), a resztę warzywa pokrój;
  2. Bulion (rosół) wstaw na ogień i dodaj do niego pokrojone szparagi. Gotuj je do miękkości;
  3. Szparagi z wywarem zmiksuj na gładko (możesz w razie czego przetrzeć przez sitko);
  4. Do masy dodaj serek mascarpone. Wymieszaj i zdejmij z ognia;
  5. Krem przypraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym;
  6. Zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną z małą ilością zimnej wody;
  7. W drugim, mniejszym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru;
  8. W wodzie zblanszuj główki szparagów, po umieść je w zimnej wodzie z kostkami lodu i odcedź;
  9. Ugotowane główki szparagów ułóż na talerzu (lub na jego obrzeżu) i zalej kremem.

Jeśli chcesz, możesz ugotować osobno zupę z zielonych i białych szparagów. Po połączeniu uzyskasz elegancką, dwukolorową zupę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: