Przepis na koktajl truskawkowy - dwa sposoby na pyszny i zdrowy napój na każdą okazję

Przepis na koktajl truskawkowy jest banalnie prosty i ekspresowy w przygotowaniu. W efekt zaskoczy każdego - jest kremowy, delikatny i mocno owocowy. Taki napój idealnie smakuje w ciepłe dni i śmiało może zastąpić słodki podwieczorek! Sprawdź jak go przygotować na dwa sposoby.

Więcej smacznych prepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

W sklepach i lokalnych warzywniakach coraz częściej trafić można na świeże truskawki. Sezon na ten smaczny letni owoc niebawem rozpocznie się na dobre. Warto więc zapoznać się z pysznym i ekspresowym przepisem na koktajl truskawkowy, który smakuje wyśmienicie o każdej porze. 

Koktajl truskawkowy - kremowy, pyszny i zdrowy

Chyba każdy zna ten wspaniały smak, jaki w sobie kryje koktajl truskawkowy! Kluczem do sukcesu są oczywiście świeże i dobre jakościowo składniki. Nie może zabraknąć dojrzałych i soczystych truskawek, najlepiej z lokalnych upraw. Pozostałe składniki nieco różnią się w poszczególnych przepisach. Bazą jest zazwyczaj maślanka, mleko, jogurt lub napój roślinny. Kombinacji jest mnóstwo, a każdy z nich smakuje nieco inaczej. Jeśli chcemy trochę poeksperymentować, możemy dodać inne owoce lub dodatki takie jak banan, maliny, miętę, ulubione lody, nasiona chia lub siemię lniane. Warto próbować nowych smaków i tworzyć nowe i  smaczne kompozycję. 

Zobacz wideo Blender po koktajlu wydaje się trudny do wyczyszczenia? Nic z tych rzeczy, przetestuj nasze myki

Przepis na tradycyjny koktajl truskawkowy

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 1 l maślanki, mleka lub napoju roślinnego,
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania: 

Owoce dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napój najlepiej smakuje mocno schłodzony. 

Koktajl truskawkowy - wersja wzbogacona 

Składniki:

  • 300 g truskawek,
  • namoczony daktyl, 
  • 2 łyżki jogurtu migdałowego lub tradycyjnego,
  • 500 ml mleka roślinnego, owsiane lub migdałowe

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy, aż konsystencja będzie kremowa. Napój podajemy od razu lub po schłodzeniu. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: