Ciasto z rabarbarem: puszyste, lekkie, o wyjątkowym kwaskowatym posmaku. Wypróbuj przepis!

Rabarbar to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Ciasto z rabarbarem może przybierać różne formy: od tortowego, przez tartę, przez kruche, lub lekko wilgotne. W każdej postaci jest równie smaczne i przebija się w nim charakterystyczny słodko-kwaśny smak tej rośliny chętnie uprawianej w przydomowych ogródkach.

Ciasto z rabarbarem to znakomita opcja na poobiedni deser lub dodatek do kawy. Warto przygotować je właśnie teraz, gdyż sezon na tę roślinę rozpoczyna się wraz z początkiem kwietnia. Choć rabarbar rośnie przez cały okres wiosenno-letni, najlepiej zbierać go do początku czerwca.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Będziesz potrzebować tych składników

  1. 4 jajka;
  2. szklanka drobnego cukru lub cukru pudru;
  3. cukier wanilinowy;
  4. pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła;
  5. półtorej szklanki (240 g) mąki pszennej;
  6. łyżeczka proszku do pieczenia;
  7. pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  8. 500 g rabarbaru;
  9. pół łyżeczki cynamonu;
  10. cukier puder do posypania.

Przygotowanie ciasta z rabarbarem krok po kroku

  1. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i rozgrzej do temperatury pokojowej. Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście, łodyżki pokrój na ok. 1/2 cm plasterki.
  2. Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmaruj masłem, na dno połóż papier do pieczenia. Zepnij obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz.
  3. Jajka wbij do miski, dodaj drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijaj na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
  4. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawaj olej, nie przestając mieszać łącznie przez ok. 5 minut.
  5. Mąkę wsyp do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszaj.
  6. Przesiej ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko miksuj na minimalnych obrotach miksera, dodaj drugą część mąki. Miksuj tak jak poprzednio, dodaj ostatnią część mąki i ponownie zamieszaj.
  7. Ciasto włóż do tortownicy, wyłóż rabarbar, posyp cynamonem.
  8. Piecz przez około 45 minut w piekarniku do 180 stopni C.do suchego patyczka i momentu zrumienienia się ciasta. Gotowy wypiek wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: