-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto z rabarbarem: puszyste, lekkie, o wyjątkowym kwaskowatym posmaku. Wypróbuj przepis!
Ciasto z rabarbarem: puszyste, lekkie, o wyjątkowym kwaskowatym posmaku. Wypróbuj przepis!
Rabarbar to warzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Ciasto z rabarbarem może przybierać różne formy: od tortowego, przez tartę, przez kruche, lub lekko wilgotne. W każdej postaci jest równie smaczne i przebija się w nim charakterystyczny słodko-kwaśny smak tej rośliny chętnie uprawianej w przydomowych ogródkach.
Ciasto z rabarbarem to znakomita opcja na poobiedni deser lub dodatek do kawy. Warto przygotować je właśnie teraz, gdyż sezon na tę roślinę rozpoczyna się wraz z początkiem kwietnia. Choć rabarbar rośnie przez cały okres wiosenno-letni, najlepiej zbierać go do początku czerwca.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Będziesz potrzebować tych składników
- 4 jajka;
- szklanka drobnego cukru lub cukru pudru;
- cukier wanilinowy;
- pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła;
- półtorej szklanki (240 g) mąki pszennej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- 500 g rabarbaru;
- pół łyżeczki cynamonu;
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie ciasta z rabarbarem krok po kroku
- Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i rozgrzej do temperatury pokojowej. Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście, łodyżki pokrój na ok. 1/2 cm plasterki.
- Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmaruj masłem, na dno połóż papier do pieczenia. Zepnij obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz.
- Jajka wbij do miski, dodaj drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijaj na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
- Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawaj olej, nie przestając mieszać łącznie przez ok. 5 minut.
- Mąkę wsyp do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszaj.
- Przesiej ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko miksuj na minimalnych obrotach miksera, dodaj drugą część mąki. Miksuj tak jak poprzednio, dodaj ostatnią część mąki i ponownie zamieszaj.
- Ciasto włóż do tortownicy, wyłóż rabarbar, posyp cynamonem.
- Piecz przez około 45 minut w piekarniku do 180 stopni C.do suchego patyczka i momentu zrumienienia się ciasta. Gotowy wypiek wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.