Surówka z młodej kapusty na kilka sposobów. Jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i pasuje do wielu dań

Surówka z młodej kapusty to smaczny i zdrowy dodatek do dań obiadowych. Podpowiadamy, jakich składników użyć, by podkreślić smak młodej kapusty. Efekt finalny zasmakuje każdemu!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na warzywa i owoce sezonowe zbliża się wielkimi krokami. Już niebawem na stołach będą królować smaczne i lekkie posiłki. Surówki i sałatki są smacznym uzupełnieniem wielu dań. Jednym z kultowych dodatków do domowego obiadu, jest surówka z młodej kapusty. Niemal wszyscy uwielbiają jej smak! 

Surówka z młodej kapusty - smaczna pozycja w letnim menu

Wraz z nadejściem ciepłych dni nasze menu zmienia się na dużo lżejsze i bogate w sezonowe produkty. Coraz wyższe temperatury są także doskonałym pretekstem do urządzania grilla. Zarówno na spotkaniach pod chmurką, jak i na stołach nie może zabraknąć surówki z młodej kapusty. Z zaledwie kilku prostych składników, można przygotować pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Przygotowaliśmy dwa sprawdzone przepisy na surówkę z młodej kapusty, która przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom. 

Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie

Surówka z młodej kapusty - tradycyjny przepis

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • średnia marchew,
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki,
  • pół pęczka świeżego koperku,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pierz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa starannie myjemy i osuszamy. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, kroimy na pół i bardzo drobno szatkujemy. Warzywo posypujemy solą, odstawiamy na chwilę i dokładnie gnieciemy dłońmi by zmiękła. Ewentualny nadmiar wody należy usunąć. 
  2. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. 
  3. Pietruszkę i koperek drobno kroimy i dorzucamy do warzyw. 
  4. Całość podlewamy olejem, przyprawiamy i dodajemy sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy i gotowe. 

Przepis na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • pęczek rzodkiewek,
  • pęczek koperku,
  • łyżka majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz czarny,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i suszymy.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z rzodkiewką
  3. Kapustę drobno szatkujemy, zasypujemy solą i wygniatamy ręką tak, by zmiękła. Jeśli puści zbyt dużą ilość wody, odlewamy płyn.
  4. Koperek i pietruszkę drobno kroimy i łączymy z pozostałymi warzywami. 
  5. Doprawiamy do smaku olejem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Na koniec dodajemy majonez i śmietanę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana surówka jest gotowa. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA