Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na warzywa i owoce sezonowe zbliża się wielkimi krokami. Już niebawem na stołach będą królować smaczne i lekkie posiłki. Surówki i sałatki są smacznym uzupełnieniem wielu dań. Jednym z kultowych dodatków do domowego obiadu, jest surówka z młodej kapusty. Niemal wszyscy uwielbiają jej smak!
Surówka z młodej kapusty - smaczna pozycja w letnim menu
Wraz z nadejściem ciepłych dni nasze menu zmienia się na dużo lżejsze i bogate w sezonowe produkty. Coraz wyższe temperatury są także doskonałym pretekstem do urządzania grilla. Zarówno na spotkaniach pod chmurką, jak i na stołach nie może zabraknąć surówki z młodej kapusty. Z zaledwie kilku prostych składników, można przygotować pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.
Przygotowaliśmy dwa sprawdzone przepisy na surówkę z młodej kapusty, która przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom.
Zobacz wideo Kapusta ma tyle samo witaminy C co cytrusy! Samo zdrowie
Surówka z młodej kapusty - tradycyjny przepis
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- średnia marchew,
- pół pęczka świeżej natki pietruszki,
- pół pęczka świeżego koperku,
- 2-3 łyżki oleju,
- sok z cytryny,
- sól,
- pierz.
Sposób przygotowania:
- Warzywa starannie myjemy i osuszamy. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, kroimy na pół i bardzo drobno szatkujemy. Warzywo posypujemy solą, odstawiamy na chwilę i dokładnie gnieciemy dłońmi by zmiękła. Ewentualny nadmiar wody należy usunąć.
- Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty.
- Pietruszkę i koperek drobno kroimy i dorzucamy do warzyw.
- Całość podlewamy olejem, przyprawiamy i dodajemy sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Przepis na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek koperku,
- łyżka majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- sól,
- cukier,
- pieprz czarny,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i suszymy.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z rzodkiewką
- Kapustę drobno szatkujemy, zasypujemy solą i wygniatamy ręką tak, by zmiękła. Jeśli puści zbyt dużą ilość wody, odlewamy płyn.
- Koperek i pietruszkę drobno kroimy i łączymy z pozostałymi warzywami.
- Doprawiamy do smaku olejem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Na koniec dodajemy majonez i śmietanę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana surówka jest gotowa.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.