Sos koperkowy do pulpetów - przepis na niskokaloryczny dodatek, który podkreśli smak mięsa

Sos koperkowy do pulpetów - przepis na ten dodatek do obiadu jest łatwy do zrealizowania oraz do... zmodyfikowania. Najlepiej podawać go na gorąco, gdyż wtedy zachowuje wszystkie swoje walory smakowe.

Sos koperkowy do pulpetów jest bardzo uniwersalny i można go przygotować w niecały kwadrans. Jest również świetną propozycją dla osób na diecie redukcyjnej, w 10 gramach sosu znajduje się zaledwie 18 kcal.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Sos koperkowy do pulpetów - przepis, który wykonasz z tych składników

  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego;
  • 3 młode marchewki (około 160 g);
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc. (ok. 125 g);
  • pełna łyżka mąki pszennej (ok. 20 g);
  • pęczek koperku.

Do sosu dodaj pulpety z wieprzowiny. Przygotujesz je z tych składników:

  • 500 g łopatki wieprzowej;
  • bułka kajzerka;
  • jajko średniej wielkości;
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i ziół prowansalskich;
  • pół łyżeczki pieprzu.

Pulpety w sosie koperkowym - przygotowanie

  1. Mięso mielimy w maszynce na średnich oczkach. 
  2. Świeżą lub czerstwą kajzerkę w całości namaczamy przez kilka minut w wodzie, mleku lub dowolnym bulionie. Następnie ostrożnie, ale dokładnie odciskamy ją z nadmiaru płynu.
  3. Do miski ze zmielonym mięsem i namoczoną bułką wbijamy jajko i dodajemy przyprawy.
  4. Masę mięsną wyrabiamy przez kilka minut, tak, aby stała się jednolita.
  5. Do średniego, ale szerokiego garnka wlewamy litr bulionu. Obieramy marchewki i kroimy je w cienie plasterki, a następnie dodajemy do bulionu, który zagotowujemy. Po zmniejszeniu mocy palnika gotujemy całość około 10 minut.
  6. Każdy pulpecik o wadze około 50 gramów przekładamy ostrożnie jeden obok drugiego do garnka z  bulionem. 
  7. Zwiększamy moc palnika tak, aby bulion z pulpetami zaczął się ponownie lekko gotować. Pulpety gotujemy bez przykrywki przez 15-20 minut na małej mocy palnika.
  8. Do małej miseczki wlewamy około 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 proc. Dodaj do niej pełną łyżkę mąki pszennej np. tortowej, czy uniwersalnej. Całość bardzo dokładnie mieszamy tak, by w śmietance nie było grudek mąki.
  9. Łączymy ze sobą całość i dopiero wtedy przelewamy do garnka. Bardzo ostrożnie mieszamy zawartość garnka i dodajemy pół pęczka siekanego koperku (ok. 35 gramów zieleniny). 
  10. Pulpety w sosie koperkowym doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien po chwili lekko zgęstnieć. W razie potrzeby podkręcenia smaku dodajemy trochę soli, pieprzu (opcjonalnie łyżkę soku z cytryny w celu uzyskania wyraźniejszego smaku).

Gotowe pulpety w sosie koperkowym możemy podawać z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną albo z makaronem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: