Sos koperkowy do pulpetów jest bardzo uniwersalny i można go przygotować w niecały kwadrans. Jest również świetną propozycją dla osób na diecie redukcyjnej, w 10 gramach sosu znajduje się zaledwie 18 kcal.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Sos koperkowy do pulpetów - przepis, który wykonasz z tych składników
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego;
- 3 młode marchewki (około 160 g);
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc. (ok. 125 g);
- pełna łyżka mąki pszennej (ok. 20 g);
- pęczek koperku.
Do sosu dodaj pulpety z wieprzowiny. Przygotujesz je z tych składników:
- 500 g łopatki wieprzowej;
- bułka kajzerka;
- jajko średniej wielkości;
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i ziół prowansalskich;
- pół łyżeczki pieprzu.
Pulpety w sosie koperkowym - przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce na średnich oczkach.
- Świeżą lub czerstwą kajzerkę w całości namaczamy przez kilka minut w wodzie, mleku lub dowolnym bulionie. Następnie ostrożnie, ale dokładnie odciskamy ją z nadmiaru płynu.
- Do miski ze zmielonym mięsem i namoczoną bułką wbijamy jajko i dodajemy przyprawy.
- Masę mięsną wyrabiamy przez kilka minut, tak, aby stała się jednolita.
- Do średniego, ale szerokiego garnka wlewamy litr bulionu. Obieramy marchewki i kroimy je w cienie plasterki, a następnie dodajemy do bulionu, który zagotowujemy. Po zmniejszeniu mocy palnika gotujemy całość około 10 minut.
- Każdy pulpecik o wadze około 50 gramów przekładamy ostrożnie jeden obok drugiego do garnka z bulionem.
- Zwiększamy moc palnika tak, aby bulion z pulpetami zaczął się ponownie lekko gotować. Pulpety gotujemy bez przykrywki przez 15-20 minut na małej mocy palnika.
- Do małej miseczki wlewamy około 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 proc. Dodaj do niej pełną łyżkę mąki pszennej np. tortowej, czy uniwersalnej. Całość bardzo dokładnie mieszamy tak, by w śmietance nie było grudek mąki.
- Łączymy ze sobą całość i dopiero wtedy przelewamy do garnka. Bardzo ostrożnie mieszamy zawartość garnka i dodajemy pół pęczka siekanego koperku (ok. 35 gramów zieleniny).
- Pulpety w sosie koperkowym doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien po chwili lekko zgęstnieć. W razie potrzeby podkręcenia smaku dodajemy trochę soli, pieprzu (opcjonalnie łyżkę soku z cytryny w celu uzyskania wyraźniejszego smaku).
Gotowe pulpety w sosie koperkowym możemy podawać z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną albo z makaronem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.