Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Teoretycznie jest prosto: wystarczy wsypać do miski mąkę, jajka, mleko wodę i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Niektórzy lubią wzbogacić smak naleśników roztopionym masłem lub śmietanką - danie zyskuje wtedy na delikatności, a placki są niezwykle aksamitne.
W praktyce jednak przy przygotowaniu naleśników dochodzi do wielu kulinarnych katastrof. Ciasto przywiera do patelni, rwie się, nasiąka tłuszczem - a efekt końcowy nie jest taki, jak sobie wymarzyliśmy. Tłumaczymy, jak przygotować naleśniki jak z najlepszej restauracji. Pamiętajcie, by trzymać się proporcji!
1. Mąkę i skrobię przesiej do dużej miski i wymieszaj drewnianą łyżką z solą, następnie zrób pośrodku wgłębienie,
2. Do miski dodaj wodę, mleko, olej i jajka. Wymieszaj dokładnie aż uzyskasz jednolitą masę,
3. Rozgrzej porządnie patelnię, a następnie ustaw średnią temperaturę,
4. Na patelnię wlewaj porcjami naleśnikową masę, wygładź łyżką placki i smaż obustronnie na złoty kolor,
5. Serwuj z ulubionymi dodatkami.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.