Perfekcyjne naleśniki - przepis, który zawsze wychodzi. Jeden składnik sprawi, że nie będą się rwały

Lista składników na idealne naleśniki jest naprawdę krótka. Nie powinniśmy jednak dać się zwieść banalnej recepturze, bo delikatne, perfekcyjnie wysmażone placki wyjadą tylko wtedy, gdy będziemy trzymali się ściśle określonych proporcji. Warto też wzbogacić ciasto o kilka łyżek oleju - naleśniki nie będą przywierały do patelni, ani nie będzie im groziło rwanie.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Teoretycznie jest prosto: wystarczy wsypać do miski mąkę, jajka, mleko wodę i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Niektórzy lubią wzbogacić smak naleśników roztopionym masłem lub śmietanką - danie zyskuje wtedy na delikatności, a placki są niezwykle aksamitne. 

W praktyce jednak przy przygotowaniu naleśników dochodzi do wielu kulinarnych katastrof. Ciasto przywiera do patelni, rwie się, nasiąka tłuszczem - a efekt końcowy nie jest taki, jak sobie wymarzyliśmy. Tłumaczymy, jak przygotować naleśniki jak z najlepszej restauracji. Pamiętajcie, by trzymać się proporcji!

Najlepsze naleśniki - przepis. Lista składników

  • dwa duże jajka od kur z wolnego wybiegu,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 120 ml wody gazowanej,
  • 250 g mąki,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

1. Mąkę i skrobię przesiej do dużej miski i wymieszaj drewnianą łyżką z solą, następnie zrób pośrodku wgłębienie,

2. Do miski dodaj wodę, mleko, olej i jajka. Wymieszaj dokładnie aż uzyskasz jednolitą masę,

3. Rozgrzej porządnie patelnię, a następnie ustaw średnią temperaturę,

4. Na patelnię wlewaj porcjami naleśnikową masę, wygładź łyżką placki i smaż obustronnie na złoty kolor,

5. Serwuj z ulubionymi dodatkami. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: