Jeśli chcesz kupić pieczywo, które najdłużej zachowuje swoją świeżość, warto sięgnąć po to, wyrobione z mąki żytniej i pełnoziarnistej oraz wypiekane na naturalnym zakwasie. Białe pieczywo wysycha bowiem znacznie szybciej. Niezależnie jednak od rodzaju użytej mąki, najlepiej przechowywać je w podobny sposób i skutecznie zabezpieczać przed wysychaniem.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Aby pieczywo zachowało świeżość jak najdłużej, należy pamiętać o tym, żeby nie przechowywać go w plastiku. Nie warto też wkładać go do lodówki, ponieważ niska temperatura może powodować utratę wody. Co za tym idzie, chłodzone pieczywo szybciej twardnieje i traci swój smak. Odradza się również przechowywania chleba i bułek w folii. Zarówno w niej, jak i w plastikowych opakowaniach zbiera się bowiem sporo wilgoci, a to sprawia, że wypieki miękną i bardzo szybko może pojawić się na nich pleśń.
Chleby oraz bułki przy niewielkim obiegu tlenu na dłużej zachowują świeżość, dlatego dobrze jest przechowywać je luzem w chlebaku. Najlepiej do tego nadają się te wykonane z naturalnego drewna lub z bambusa, gdyż zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Dobrą opcją są także torby z naturalnych materiałów, takich jak len czy bawełna. Warto jednak pamiętać, że naturalne materiały nie zabezpieczają jednak pieczywa przed przesychaniem.
Chleby lub bułki można również przykryć ściereczką albo kawałkiem czystej tkaniny. Najlepszym sposobem na przedłużenie terminu przydatności do spożycia wypieków z zachowaniem ich walorów smakowych jest jednak ich zamrożenie. Tak przechowywane chleby i bułki najlepiej rozmrażać w temperaturze pokojowej. Następnie dobrze je podpiec przez kilka minut w piekarniku tak, by były świeże i odpowiednio chrupiące.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.