Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Botwina najczęściej kojarzy się z zupami, zwłaszcza chłodnikami. Ale można z niej robić też inne, równie pyszne dania, m.in. sałatki. Przedstawiamy dwa przepisy na botwinkowe dania od restauratorki Magdy Gessler.
Sałatka botwinkowo - pomarańczowa Magdy Gessler to pomysł na lekki, wiosenny posiłek
Do wykonania tego dania wybierz dobre jakościowo produkty.
Składniki:
- botwina (liście, łodygi i małe buraczki) - pęczek,
- kozi twaróg - opakowanie,
- pomarańcze - 4 sztuki,
- owoc granatu,
- oliwa - 4 łyżki,
- sok cytrynowy - 2 łyżki,
- miód - łyżka.
Przygotowanie:
- Bulwy buraczków dobrze umyj i zawiń w folię aluminiową;
- Buraczki piecz w temperaturze 180 st. C aż będą miękkie;
- Zrób sos z oliwy, miodu i soku cytrynowego;
- Ser nieco rozdrobnij, z granatu wyłuskaj pestki, a pomarańcze wyfiletuj;
- Liście i łodygi botwiny dokładnie umyj i osusz. Pokrój dość drobno;
- Buraczki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu z kozim serem i pomarańczami;
- Sałatkę obficie skrop sosem i posyp pestkami granatu i botwiną.
Sałatka botwinkowa z orzechami i kozim twarogiem. Jest bardzo prosta w wykonaniu
Przygotowanie tej sałatki zajmuje bardzo mało czasu, a jest naprawdę pyszna.
Składniki:
- botwina (z buraczkami) - 1 - 2 pęczki (zależnie od wielkości),
- rukiew wodna - 200g,
- rzeżucha - 200g,
- sałatka roszponka - 200g,
- kozi twaróg - 300 g,
- orzechy (włoskie lub pekan) - 200 g,
- cukier (najlepiej brązowy) - 200 g,
- oliwa z oliwek - szklanka,
- ocet jabłkowy - 3 łyżki,
- ząbek czosnku,
- żółtko,
- miód (najlepiej gryczany) - łyżeczka,
- przyprawy - sól, pieprz i zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
- Sałaty umyj dobrze i osusz. Botwinę również umyj dobrze i pokrój;
- Buraczki obgotuj w osolonym wrzątku przez dwie minuty. Przekrój je na pół;
- Orzechy upraż na patelni razem z cukrem, aby się skarmelizował i je pokrył;
- Buraczki i sałaty wymieszaj ze sobą. Kozi twaróg pokrusz na mniejsze części;
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Zrób sos ubijając miód, czosnek, żółtko, zioła i sól;
- Nie przerywając ubijania dodaj olej, a na koniec ocet. Przypraw solą i pieprzem do smaku;
- Gotową sałatkę wymieszaj z sosem;
Podawaj z rozdrobnionym kozim twarogiem i orzechami prażonymi w cukrze.
Smacznego!
Źródło: Smaki Życia.pl, Polki.pl
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.