Wiosenna botwina - przepisy na pyszne i lekkie sałatki z przepisów Magdy Gessler

Kuchenny symbol wiosny to botwina - przepisy na dania z niej są smaczne i lekkie, a do tego również bardzo zdrowe. Sprawdźcie sami, co można z niej przygotować.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Botwina najczęściej kojarzy się z zupami, zwłaszcza chłodnikami. Ale można z niej robić też inne, równie pyszne dania, m.in. sałatki. Przedstawiamy dwa przepisy na botwinkowe dania od restauratorki Magdy Gessler.

BotwinkaChodzi wam po głowie botwina? Przepis na zupę idealną na lato i nie tylko

Sałatka botwinkowo - pomarańczowa Magdy Gessler to pomysł na lekki, wiosenny posiłek

Do wykonania tego dania wybierz dobre jakościowo produkty.

Składniki:

  • botwina (liście, łodygi i małe buraczki) - pęczek,
  • kozi twaróg - opakowanie,
  • pomarańcze - 4 sztuki,
  • owoc granatu,
  • oliwa - 4 łyżki,
  • sok cytrynowy - 2 łyżki,
  • miód - łyżka.

Przygotowanie:

  1. Bulwy buraczków dobrze umyj i zawiń w folię aluminiową;
  2. Buraczki piecz w temperaturze 180 st. C aż będą miękkie;
  3. Zrób sos z oliwy, miodu i soku cytrynowego;
  4. Ser nieco rozdrobnij, z granatu wyłuskaj pestki, a pomarańcze wyfiletuj;
  5. Liście i łodygi botwiny dokładnie umyj i osusz. Pokrój dość drobno;
  6. Buraczki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu z kozim serem i pomarańczami;
  7. Sałatkę obficie skrop sosem i posyp pestkami granatu i botwiną.

Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci. Zdjęcie ilustracyjneBotwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci

Sałatka botwinkowa z orzechami i kozim twarogiem. Jest bardzo prosta w wykonaniu

Przygotowanie tej sałatki zajmuje bardzo mało czasu, a jest naprawdę pyszna.

Składniki:

  • botwina (z buraczkami) - 1 - 2 pęczki (zależnie od wielkości),
  • rukiew wodna - 200g,
  • rzeżucha  - 200g,
  • sałatka roszponka  - 200g,
  • kozi twaróg - 300 g,
  • orzechy (włoskie lub pekan) - 200 g,
  • cukier (najlepiej brązowy) - 200 g,
  • oliwa z oliwek - szklanka,
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki,
  • ząbek czosnku,
  • żółtko,
  • miód (najlepiej gryczany) - łyżeczka,
  • przyprawy - sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  1. Sałaty umyj dobrze i osusz. Botwinę również umyj dobrze i pokrój;
  2. Buraczki obgotuj w osolonym wrzątku przez dwie minuty. Przekrój je na pół;
  3. Orzechy upraż na patelni razem z cukrem, aby się skarmelizował i je pokrył;
  4. Buraczki i sałaty wymieszaj ze sobą. Kozi twaróg pokrusz na mniejsze części;
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zrób sos ubijając miód, czosnek, żółtko, zioła i sól;
  6. Nie przerywając ubijania dodaj olej, a na koniec ocet. Przypraw solą i pieprzem do smaku;
  7. Gotową sałatkę wymieszaj z sosem;

Podawaj z rozdrobnionym kozim twarogiem i orzechami prażonymi w cukrze.

Smacznego!

Źródło: Smaki Życia.pl, Polki.pl

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: