Barszcz czerwony - przepis na tradycyjny obiad. Trik Magdy Gessler sprawi, że nabierze intensywnego smaku i koloru

Zazwyczaj jest podawany w towarzystwie uszek na Wigilię. Ale śmiało można go jeść przez cały rok. Nie wymaga wielkich umiejętności kuchennych, samo przygotowanie zajmuje nie więcej niż dwa-trzy kwadranse. Jego smak jest wyrazisty, aromatyczny, a zapach unosi się w całym domu.

Więcej przepisów tradycyjnej kuchni polskiej znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Barszcz czerwony świetnie pasuje do krokietów, pierogów czy innych mącznych dań. Warto dodać, że buraki mają mnóstwo wartości odżywczych, wzmacniają układ krwionośny i są dobrym źródłem kwasu foliowego. Jeżeli chcesz, żeby zupa smakowała jeszcze lepiej, wypróbuj trik Magdy Gessler. Restauratorka do barszczu dodaje jabłka razem ze skórką. Pod koniec gotowania dorzuca przekrojone na ćwiartki owoce. Dzięki temu patentowi całość nabiera smaku i pięknego koloru.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 2 litry bulionu
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek, czarny pieprz
  • łyżka octu
  • jabłka (kwaśne, 4 sztuki)
  • suszone grzyby (4 sztuki)
  • cebula

Przygotowanie:

  1. Wstaw wcześniej przygotowany bulion i poczekaj, aż się zacznie gotować. Następnie obierz buraki i pokrój w kostkę.
  2. Do zagotowanego bulionu dodaj buraki, cebulę, suszone grzyby oraz łyżkę octu. Gotuj do momentu, aż buraki będą miękkie (40-60 minut).
  3. Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz oraz majeranek.
  4. Na sam koniec dodaj umyte i przekrojone na ćwiartki jabłka. Odstaw na jeden dzień lub kilka godzin, aby barszcz przeszedł smakiem owoców i nabrał intensywnej barwy.
  5. W kolejnym dniu przed podaniem przecedź zupę i ciesz się wyśmienitym barszczem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.