Jadalne kwiaty jako dodatek do potraw. Sprawdźcie, jakie śmiało można wykorzystać w kuchni

Jadalne kwiaty kojarzą się przede wszystkim ze zdrową i elegancką ozdobą tortów, czy innych ciast. Ale kwiaty mogą przydać się w kuchni nie tylko do dekoracji. Są też świetnym dodatkiem, który podkreśla smak niektórych potraw.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jadalne kwiaty były składnikiem potraw w minionych dekadach. Wraz z modą na kuchnię w stylu retro, powróciły także w formie tylko ozdób, czy dekoracji, ale smacznego dodatku m.in. lekkich wiosennych sałatek. Warto włączyć je do diety szczególnie teraz, o tej porze roku smakują bowiem najlepiej.

Zobacz wideo

Zanim przejdziemy do przepisów, przedstawmy gatunki jadalnych kwiatów, bo nie wszystkie można spożywać. Oto krótka lista tych nadających się do konsumpcji:

  • akacja,
  • chaber bławatek,
  • farbownik,
  • gorczyca (kwiat),
  • kurdybanek,
  • lawenda,
  • mniszek lekarski,
  • nasturcja jadalna,
  • rumianek,
  • stokrotka,
  • wieczornik.

Przepisy na potrawy z jadalnymi kwiatami to doskonały pomysł na wiosnę i lato.

Lekkie i zdrowe sałatki z dodatkiem świeżych, jadalnych kwiatów to pomysł na efektowny lunch, czy kolację w gronie przyjaciół. 

Kwiecista sałatka wiosenna

Składniki:

  • mniszek lekarski (młode liście i kwiaty) - 2 garście,
  • stokrotki (liście i kwiaty) - garść,
  • pokrzywa (młode liście) - garść
  • ser feta (lub podobny) - opakowanie,
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki,
  • przyprawy - sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Opłucz i osusz rośliny;
  2. Ser rozdrobnij nieco i wymieszaj z roślinami;
  3. Dopraw całość oliwą, solą i pieprzem.

Pikantny sos wielokwiatowy to doskonały dodatek do inny potraw. Koniecznie spróbujcie

Kwiaty można podać także w formie sosu, który podkreśli smak innych potraw.

Składniki:

  • gorczyca (kwiaty) - łyżeczka,
  • wieczornik - łyżeczka,
  • kurdybanek - łyżeczka,
  • rzeżucha łąkowa - łyżeczka,
  • cykoria - łyżeczka,
  • szczypiorek - łyżeczka,
  • ketchup (pikantny) - 6 łyżek,
  • majonez - pół szklanki,
  • przyprawy - chili (łyżeczka), sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz rośliny. Wymieszaj je ze sobą;
  2. Zrób sos z ketchupu i majonezu;
  3. Połącz mieszankę roślinną z sosem i dopraw chili, solą i pieprzem;
  4. Wymieszaj całość starannie. Podawaj jako dodatek do dowolnej potrawy, np. mięs z grilla.

Co jeszcze można zrobić z kwiatów? Mamy kilka innych propozycji

Oprócz sałatek, sosów i dekoracji ciast, kwiaty jadalne można dodawać jako pełnoprawny dodatek do innych potraw. Między innymi do naleśników, placków, racuchów, sorbetów i lodów mlecznych, budyniu oraz innych deserów, np. panna cotta.  

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA