Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jadalne kwiaty były składnikiem potraw w minionych dekadach. Wraz z modą na kuchnię w stylu retro, powróciły także w formie tylko ozdób, czy dekoracji, ale smacznego dodatku m.in. lekkich wiosennych sałatek. Warto włączyć je do diety szczególnie teraz, o tej porze roku smakują bowiem najlepiej.
Zanim przejdziemy do przepisów, przedstawmy gatunki jadalnych kwiatów, bo nie wszystkie można spożywać. Oto krótka lista tych nadających się do konsumpcji:
Lekkie i zdrowe sałatki z dodatkiem świeżych, jadalnych kwiatów to pomysł na efektowny lunch, czy kolację w gronie przyjaciół.
Kwiecista sałatka wiosenna
Składniki:
Przygotowanie:
Kwiaty można podać także w formie sosu, który podkreśli smak innych potraw.
Składniki:
Przygotowanie:
Oprócz sałatek, sosów i dekoracji ciast, kwiaty jadalne można dodawać jako pełnoprawny dodatek do innych potraw. Między innymi do naleśników, placków, racuchów, sorbetów i lodów mlecznych, budyniu oraz innych deserów, np. panna cotta.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.