Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jadalne kwiaty były składnikiem potraw w minionych dekadach. Wraz z modą na kuchnię w stylu retro, powróciły także w formie tylko ozdób, czy dekoracji, ale smacznego dodatku m.in. lekkich wiosennych sałatek. Warto włączyć je do diety szczególnie teraz, o tej porze roku smakują bowiem najlepiej.
Zanim przejdziemy do przepisów, przedstawmy gatunki jadalnych kwiatów, bo nie wszystkie można spożywać. Oto krótka lista tych nadających się do konsumpcji:
- akacja,
- chaber bławatek,
- farbownik,
- gorczyca (kwiat),
- kurdybanek,
- lawenda,
- mniszek lekarski,
- nasturcja jadalna,
- rumianek,
- stokrotka,
- wieczornik.
Jadalne kwiaty. Jadalne kwiaty warzyw i jadalne kwiaty na tort. Gdzie kupić jadalne kwiaty? Spis jadalnych kwiatów
Przepisy na potrawy z jadalnymi kwiatami to doskonały pomysł na wiosnę i lato.
Lekkie i zdrowe sałatki z dodatkiem świeżych, jadalnych kwiatów to pomysł na efektowny lunch, czy kolację w gronie przyjaciół.
Kwiecista sałatka wiosenna
Składniki:
- mniszek lekarski (młode liście i kwiaty) - 2 garście,
- stokrotki (liście i kwiaty) - garść,
- pokrzywa (młode liście) - garść
- ser feta (lub podobny) - opakowanie,
- oliwa z oliwek - 4 łyżki,
- przyprawy - sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Opłucz i osusz rośliny;
- Ser rozdrobnij nieco i wymieszaj z roślinami;
- Dopraw całość oliwą, solą i pieprzem.
Pikantny sos wielokwiatowy to doskonały dodatek do inny potraw. Koniecznie spróbujcie
Kwiaty można podać także w formie sosu, który podkreśli smak innych potraw.
Składniki:
- gorczyca (kwiaty) - łyżeczka,
- wieczornik - łyżeczka,
- kurdybanek - łyżeczka,
- rzeżucha łąkowa - łyżeczka,
- cykoria - łyżeczka,
- szczypiorek - łyżeczka,
- ketchup (pikantny) - 6 łyżek,
- majonez - pół szklanki,
- przyprawy - chili (łyżeczka), sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Umyj i osusz rośliny. Wymieszaj je ze sobą;
- Zrób sos z ketchupu i majonezu;
- Połącz mieszankę roślinną z sosem i dopraw chili, solą i pieprzem;
- Wymieszaj całość starannie. Podawaj jako dodatek do dowolnej potrawy, np. mięs z grilla.
Kwiaty jadalne pięknie udekorują tort, a nawet zupę! Które rośliny mają jadalne kwiaty?
Co jeszcze można zrobić z kwiatów? Mamy kilka innych propozycji
Oprócz sałatek, sosów i dekoracji ciast, kwiaty jadalne można dodawać jako pełnoprawny dodatek do innych potraw. Między innymi do naleśników, placków, racuchów, sorbetów i lodów mlecznych, budyniu oraz innych deserów, np. panna cotta.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc