Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gołąbki to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań. Farsz do tej potrawy można przygotować na wiele sposobów - z mięsa, ryżu, kaszy, warzyw, czy soczewicy. Problem zaczyna się wtedy, gdy trzeba sparzyć kapustę do zawijania. Tradycyjna metoda zakłada bowiem gotowanie w dużym garnku, co może zająć sporo czasu. Jest jednak sposób, by zrobić to w bez wysiłku w niecały kwadrans.
Proces parzenia kapusty w mikrofalówce odbywa się bez wody. Dlatego koniecznie należy zwrócić uwagę, aby warzywo było młode, a liście zdrowe - w przeciwnym razie nie będą tak sprężyste i miękkie.
Zaletą tego sposobu jest to, że kapusta podczas przygotowania zachowuje więcej substancji odżywczych niż podczas gotowania w wodzie. Sparzone liście są również bardziej chrupkie, co jednak nie zawsze będzie odpowiadać amatorom tradycyjnego przepisu.
Aby sparzyć kapustę w kuchence mikrofalowej, należy najpierw uciąć głąb, czyli jej najtwardszą część. Następnie w całości umieszcza się ją w mikrofali, którą nastawia się na największą moc. Kapusta będzie sparzona i gotowa do zawijania po około 10 minutach. Liście powinny być miękkie i sprężyste oraz same się rozdzielać.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.