Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Surowe jajka przechowujemy w lodówce, ułożone szerszym końcem do góry (komora powietrza jest właśnie tam), aby były dłużej świeże. Umieszczamy je w środkowej części lodówki, a nie na drzwiach, bo jest tam dla nich za ciepło. To większość z nas wie. Ale co z jajkami gotowanymi? Jak je właściwie przechowywać? Przedstawiamy najważniejsze informacje.
Co do zasady gotowane jajka można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez tydzień. Natomiast w temperaturze pokojowej maksymalnie dwie godziny. Aby nie dopuścić do zatrucia pokarmowego, zwróć uwagę czy jajka:
Takich jajek w żadnym wypadku nie jedz. Koniecznie je wyrzuć! Zatrucie może skończyć się bardzo źle, więc nie ryzykuj.
Gotowane jajka mogą dłużej zachować walory smakowe. Jak je właściwie przechowywać? Oto garść porad:
Jeśli jajka były poza lodówką dłużej niż dwie godziny, to znacznie skraca ich czas przechowywania. W takiej sytuacji włożone do lodówki stracą świeżość po upływie czterech dni (jajka w skorupkach) lub dwóch dni (obrane).
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.