Gotowane jajka - jak je właściwie przechowywać? Upewnij się, że robisz to dobrze

Gotowane jajka, których nie zjemy, najczęściej trafiają do naszych lodówek. Wydawałoby się, że to właściwy sposób ich przechowywania. Niestety, nie do końca. Wyjaśniamy, co zrobić, by dłużej zachowały świeżość.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Surowe jajka przechowujemy w lodówce, ułożone szerszym końcem do góry (komora powietrza jest właśnie tam), aby były dłużej świeże. Umieszczamy je w środkowej części lodówki, a nie na drzwiach, bo jest tam dla nich za ciepło. To większość z nas wie. Ale co z jajkami gotowanymi? Jak je właściwie przechowywać? Przedstawiamy najważniejsze informacje.

Czas przechowywania gotowanych jajek to bardzo istotna kwestia dla naszego zdrowia

Co do zasady gotowane jajka można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez tydzień. Natomiast w temperaturze pokojowej maksymalnie dwie godziny. Aby nie dopuścić do zatrucia pokarmowego, zwróć uwagę czy jajka:

  • są lepkie,
  • mają śliską powierzchnię,
  • nieładnie pachną.

Takich jajek w żadnym wypadku nie jedz. Koniecznie je wyrzuć! Zatrucie może skończyć się bardzo źle, więc nie ryzykuj. 

Przechowywanie ugotowanych jajek ma wpływ na ich przydatność do spożycia

Gotowane jajka mogą dłużej zachować walory smakowe. Jak je właściwie przechowywać? Oto garść porad:

  1. Po ugotowaniu zostaw do ostygnięcia;
  2. Nie trzymaj ostudzonego jajka dłużej niż dwie godziny w temperaturze pokojowej;
  3. Nie obieraj, jeśli nie musisz;
  4. Obrane umieść w hermetycznym pojemniku z wilgotnym papierowym ręcznikiem
    (to zapobiega wysuszeniu jajek);
  5. Nie zamrażaj - stwardnieją, a po rozmrożeniu zrobią się wodniste. Nie będą już smaczne.

Jeśli jajka były poza lodówką dłużej niż dwie godziny, to znacznie skraca ich czas przechowywania. W takiej sytuacji włożone do lodówki stracą świeżość po upływie czterech dni (jajka w skorupkach) lub dwóch dni (obrane).

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.