Zmienniki masła. Lista produktów, które pomogą, gdy tego produktu zabraknie w naszej kuchni

Masło to klasyczny dodatek do świeżego pieczywa. To także składnik wielu dań i wypieków, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie gotowania. Warto jednak znać zamienniki tego smarowidła, by móc je zastąpić lub nieco ograniczyć.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zamienniki masła to produkty szczególnie wyszukiwane przez osoby na diecie wegańskiej lub eliminacyjnej. Wszyscy, którzy zapomnieli zrobić zakupy i zabrakło im tego ważnego produktu również znajdą podpowiedź, czym zastąpić masło w różnych przepisach.

Domowe masło najlepiej wychodzi z wiejskiej śmietanki, da się je jednak zrobić również ze śmietan dostępnych w sklepach.Jak zrobić domowe masło? To prostsze niż myślisz!

Jakim produktem zastąpić masło w przepisach? 

Masło jest częstym składnikiem wielu przepisów. Zamienniki tego produktu będą się od siebie różnić w zależności od zastosowania. Jeśli szukamy smarowidła do pieczywa, możemy sięgnąć po wiele ciekawych past, czy sosów. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, gdy potrzebujemy tłuszczu do smażenia lub wypieków. Poniżej zdradzamy listę produktów, które odpowiednio zastąpią masło. 

Zobacz wideo Domowe masło - smaruj i tańcz

Zamienniki masła do ciast i wypieków

Jeżeli nie chcemy rezygnować z ulubionych wypieków, które w przepisie zawierają masło, wystarczy wykorzystać płynne oleje roślinne o delikatnym smaku. Do ciast sprawdzą się: margaryna roślinna, olej rzepakowy, słonecznikowy, orzechowy lub z pestek winogron. Popularnym zamiennikiem jest także olej kokosowy, który często pojawia się w dietetycznych przepisach. Równie ciekawym zamiennikiem masła, może być dodatek puree bananowego, warto jednak podkreślić, że tylko do niektórych receptur będzie ono odpowiedni. 

Czym zastąpić masło na kanapce? 

Jeśli chcesz zamienić masło, wystarczy sięgnąć po inne ulubione produkty o zbliżonej, kremowej konsystencji. Jako słodki składnik idealnie sprawdzi się masło orzechowe, wszelakie kremy czekoladowe, hummus, pasty czy topione serki. Ciekawym rozwiązaniem jest także awokado, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Mniej popularnym, ale równie smacznym jest dodatek tahini - czyli pasta z nasion sezamu.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: