Co możesz zrobić z mięsa z rosołu? Przygotuj farsz na pierogi. Będą smakować jak u mamy

Rosół to prawdziwa obiadowa klasyka. Mimo że na rosole da się następnego dnia ugotować większość zup warzywnych, często pojawia się dylemat, co zrobić z mięsem? Odpowiedź jest prosta: wykorzystać na inne, równie smaczne danie.

Jeżeli zastanawiacie się, co zrobić z mięsa z rosołu, podpowiadamy: warto wykorzystać jej jako farsz na pierogi. Dzięki temu pozostała porcja rosołowa nie zmarnuje się, a my zaoszczędzimy pieniądze.

Zobacz wideo Czy rosół leczy przeziębienie? [NaZdrowie]

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Co możesz zrobić z mięsa z rosołu? Dodaj te składniki i przygotuj farsz

Farsz:

  • mięso drobiowego lub wołowego z rosołu (30 dag);
  • cebula średniej wielkości;
  • 4 duże łyżki oleju rzepakowego;
  • szczypta soli, pieprzu i majeranku.

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • 125 ml wrzącej wody;
  • jajko.

Przygotowanie krok po kroku

Farsz:

  1. Mięso z rosołu zmiel.
  2. Średniej wielkości cebulę pokrój w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej i zeszklij.
  3. Następnie dodaj do cebuli zmielone mięso rosołowe, wymieszaj, a całość podsmażaj przez około 2-3 minuty. Jeżeli w trakcie podsmażania mięso okaże się za suche, można dolać dwie łyżki bulionu.
  4. Farsz dopraw solą i pieprzem, wsyp także łyżkę majeranku i dobrze wymieszaj.

Ciasto:

  • Mąkę należy wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włóż masło i roztop, a następnie stopniowo wlewaj do mąki, przez cały czas mieszając.
  • W międzyczasie należy dodaj roztrzepane jajko i połącz wszystkie składniki. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Wyłóż je na podsypany mąką blat i wygniataj przez około 7 - 8 minut, następnie zawiń je w folię i odstaw na ok. 30 minut.
  • Ciasto podziel na cztery części i kolejno wałkuj na cienkie placki (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
  • Małą szklanką wycinaj kółka, rozciągaj je nieco, a następnie na środek nakładaj po jednej czubatej łyżeczce farszu.
  • Brzegi pierogów należy składać na pół i dokładnie zlepić, a następnie ułożyć na stolnicy.

Pierogi należy gotować w dużym garnku po tym, jak zagotuje się osolona woda. Po ponownym zagotowaniu należy zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około dwie minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.