Zupa szczawiowa - przepis Karola Okrasy w nietypowym wydaniu. Smakuje wiosennie, a przy tym syci

Zupa szczawiowa z gęsiną, ziemniakami i jajkiem poszetowym jest przepisem na pyszny i zdrowy, wiosenny posiłek. Receptura pochodzi od Karola Okrasy. Koniecznie ją wypróbujcie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Zupa szczawiowa to klasyczny przepis na wiosnę i lato. Jej przyrządzenie jest proste i trwa najwyżej godzinę. To danie wymaga też wielu składników, więc właściwie każdy może ją przygotować. Sprawdźcie sami.

Przepis na zupę szczawiową Karola Okrasy nie wymaga wielu składników. Są to w większości podstawowe produkty

Jeśli chcesz przyrządzić tę zupę, przygotuj sobie poniższe produkty:

  • gęsie udka - 2 sztuki,
  • włoszczyzna - pęczek,
  • ziemniaki - 4 - 5 sztuk,
  • marchewka - 2 sztuki,
  • pietruszka (korzeń) - 2 sztuki,
  • szczaw - ćwierć kilograma,
  • jajka - 4 sztuki,
  • ocet winny (biały) - 5 łyżek,
  • piwo (ciemne, typu porter) - niepełna szklanka,
  • śmietana (gęsta i kwaśna)  - małe opakowanie, 
  • ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • przyprawy - sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie zupy szczawiowej z przepisu Karola Okrasy to zaledwie kilka prostych czynności. 

Instrukcja przygotowania zupy szczawiowej składa się z następujących kroków:

  1. Zrób wywar z gęsich udek i pęczka włoszczyzny. Mięso porwij na mniejsze kawałki;
  2. Ziemniaki (w skórce), marchewki i pietruszkę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj;
  3. Podsmaż pokrojone warzywa na oleju, po czym dolej do nich odrobinę wywaru. Smaż jeszcze chwilę;
  4. Warzywa dodaj do reszty wywaru i gotuj przez pięć do ośmiu minut;
  5. Do zupy dodaj szczaw (dokładnie umyty) i gotuj wywar przez następne pięć minut;
  6. Do śmietany dodaj dwie łyżki gorącego wywaru i szczyptę soli. Wymieszaj;
  7. Dodaj śmietanę do zupy i zagotuj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku;
  8. Wymieszaj ocet z piwem i małą ilością wody. Zagotuj mieszankę;
  9. Do gotującego się płynu wbijaj jajka (pojedynczo) i sparz przez dwie - trzy minuty, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne;
  10. Gotową zupę podawaj z poszetowym jajkiem i mięsem z gęsich udek.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA