Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa szczawiowa to klasyczny przepis na wiosnę i lato. Jej przyrządzenie jest proste i trwa najwyżej godzinę. To danie wymaga też wielu składników, więc właściwie każdy może ją przygotować. Sprawdźcie sami.
Przepis na zupę szczawiową Karola Okrasy nie wymaga wielu składników. Są to w większości podstawowe produkty
Jeśli chcesz przyrządzić tę zupę, przygotuj sobie poniższe produkty:
- gęsie udka - 2 sztuki,
- włoszczyzna - pęczek,
- ziemniaki - 4 - 5 sztuk,
- marchewka - 2 sztuki,
- pietruszka (korzeń) - 2 sztuki,
- szczaw - ćwierć kilograma,
- jajka - 4 sztuki,
- ocet winny (biały) - 5 łyżek,
- piwo (ciemne, typu porter) - niepełna szklanka,
- śmietana (gęsta i kwaśna) - małe opakowanie,
- ząbek czosnku,
- olej do smażenia,
- przyprawy - sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie zupy szczawiowej z przepisu Karola Okrasy to zaledwie kilka prostych czynności.
Instrukcja przygotowania zupy szczawiowej składa się z następujących kroków:
- Zrób wywar z gęsich udek i pęczka włoszczyzny. Mięso porwij na mniejsze kawałki;
- Ziemniaki (w skórce), marchewki i pietruszkę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj;
- Podsmaż pokrojone warzywa na oleju, po czym dolej do nich odrobinę wywaru. Smaż jeszcze chwilę;
- Warzywa dodaj do reszty wywaru i gotuj przez pięć do ośmiu minut;
- Do zupy dodaj szczaw (dokładnie umyty) i gotuj wywar przez następne pięć minut;
- Do śmietany dodaj dwie łyżki gorącego wywaru i szczyptę soli. Wymieszaj;
- Dodaj śmietanę do zupy i zagotuj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku;
- Wymieszaj ocet z piwem i małą ilością wody. Zagotuj mieszankę;
- Do gotującego się płynu wbijaj jajka (pojedynczo) i sparz przez dwie - trzy minuty, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne;
- Gotową zupę podawaj z poszetowym jajkiem i mięsem z gęsich udek.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.