Racuchy na kefirze. Wypróbuj przepis na placki, które znasz od dziecka!

Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego wystarczy odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury, aby przygotować pyszną kolację. W sezonie wiosenno-letnim racuchy można dodatkowo podawać ze świeżymi owocami sezonowymi np. jagodami lub malinami.

Racuchy na kefirze są delikatne i puszyste, a do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Takie placuszki można jeść na śniadanie lub kolację, a idealnie smakują podane z cukrem pudrem lub konfiturą. Zawarty w nich kefir jest źródłem wielu substancji wartościowych dla organizmu, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie - przede wszystkim kwasu foliowego oraz innych witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca, układu krążenia, a także układu nerwowego.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Racuchy na kefirze, czyli przepis na placki, które znasz od dziecka: lista składników

  • 400 g mąki;
  • 500 ml kefiru;
  • jajko;
  • 2 łyżki cukru;
  • łyżeczka sody;
  • płaska łyżeczka soli.

racuchyRacuchy z serem, czyli słodka przekąska z kilku składników

Racuchy na kefirze, czyli przepis na placki, które znasz od dziecka: przygotowanie

  1. Kefir w temperaturze pokojowej przelej do miski. Wbij jedno jajko i całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
  2. Następnie do miski przesyp przesianą przez sito mąkę, płaską łyżeczkę soli oraz 2 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na sam koniec dodaj łyżeczkę sody i bardzo dokładnie wymieszaj ciasto. Gotowe odstaw na kilka minut po to, aby składniki się połączyły.
  4. Na rozgrzaną patelnię z olejem nałóż porcję ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Po usmażeniu racuchy odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.

RacuchyRacuchy - przepis na pyszne placki w 10 minut. Będą puszyste i wyrośnięte

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: