Racuchy na kefirze są delikatne i puszyste, a do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Takie placuszki można jeść na śniadanie lub kolację, a idealnie smakują podane z cukrem pudrem lub konfiturą. Zawarty w nich kefir jest źródłem wielu substancji wartościowych dla organizmu, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie - przede wszystkim kwasu foliowego oraz innych witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca, układu krążenia, a także układu nerwowego.
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Racuchy na kefirze, czyli przepis na placki, które znasz od dziecka: lista składników
- 400 g mąki;
- 500 ml kefiru;
- jajko;
- 2 łyżki cukru;
- łyżeczka sody;
- płaska łyżeczka soli.
Racuchy na kefirze, czyli przepis na placki, które znasz od dziecka: przygotowanie
- Kefir w temperaturze pokojowej przelej do miski. Wbij jedno jajko i całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
- Następnie do miski przesyp przesianą przez sito mąkę, płaską łyżeczkę soli oraz 2 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Na sam koniec dodaj łyżeczkę sody i bardzo dokładnie wymieszaj ciasto. Gotowe odstaw na kilka minut po to, aby składniki się połączyły.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem nałóż porcję ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu racuchy odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.