Najprostsze ciasto marchewkowe. Przepis, który zrobisz w 15 minut

Ciasto marchewkowe to jeden z największych kulinarnych hitów ostatnich lat. Jest idealnie puszyste, wilgotne i naturalnie słodkie, dzięki wykorzystaniu popularnego warzywa. Z jego przygotowaniem powinni poradzić sobie nawet osoby, które stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki, a sam proces przyrządzenia masy nie powinien zająć więcej niz 15 minut.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Mimo że ciasta marchewkowe pojawiły się w cukierniach stosunkowo niedawno - przepis ten jest znany od średniowiecza. Marchew stanowiła wtedy doskonały zamiennik drogiego i trudno dostępnego cukru. To właśnie dzięki tym warzywom, ciasto to jest niezwykle miękkie i apetyczne. 

Ciasto marchewkowe - przepis. Składniki

  • 5 jajek,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1 łyżeczka sody.

Opcjonalnie - lukier:

  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół szklanki cukru pudru. 

Sposób przygotowania

1. Ponieważ przygotowanie ciasta zajmie nam tylko chwilę, możemy zacząć od rozgrzania piekarnika. Ustawiamy 200 st. C. w trybie góra-dół;

2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą masła,

3. W dużej misce lub wysokim naczyniu umieszczamy białka (żółtka zostawiamy na chwilę w miseczce obok). Ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem;

4. W misie robota umieszczamy białkową pianę, a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mikser powinien pracować na małych obrotach;

5. Do masy dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia;

6. Na koniec dodajemy olej, jogurt i marchewkę. Mieszamy jeszcze chwilę, a następnie przelewamy masę na przygotowaną wcześniej blachę;

7. Pieczemy około 50 min do tzw. suchego patyczka;

8. W tym czasie przygotowujemy lukier - dokładnie mieszamy wszystkie wymienione składniki;

9. Po upływie 50 min wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Kiedy ciasto się przestudzi - oblewamy je lukrem. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA