Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Mimo że ciasta marchewkowe pojawiły się w cukierniach stosunkowo niedawno - przepis ten jest znany od średniowiecza. Marchew stanowiła wtedy doskonały zamiennik drogiego i trudno dostępnego cukru. To właśnie dzięki tym warzywom, ciasto to jest niezwykle miękkie i apetyczne.
Opcjonalnie - lukier:
1. Ponieważ przygotowanie ciasta zajmie nam tylko chwilę, możemy zacząć od rozgrzania piekarnika. Ustawiamy 200 st. C. w trybie góra-dół;
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą masła,
3. W dużej misce lub wysokim naczyniu umieszczamy białka (żółtka zostawiamy na chwilę w miseczce obok). Ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem;
4. W misie robota umieszczamy białkową pianę, a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mikser powinien pracować na małych obrotach;
5. Do masy dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia;
6. Na koniec dodajemy olej, jogurt i marchewkę. Mieszamy jeszcze chwilę, a następnie przelewamy masę na przygotowaną wcześniej blachę;
7. Pieczemy około 50 min do tzw. suchego patyczka;
8. W tym czasie przygotowujemy lukier - dokładnie mieszamy wszystkie wymienione składniki;
9. Po upływie 50 min wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Kiedy ciasto się przestudzi - oblewamy je lukrem.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.