Miód z mniszka lekarskiego - przepis na eliksir zdrowia i witalności. Posłodzisz nim herbatę i wyleczysz przeziębienie

Miód z mniszka lekarskiego to po prostu bardzo gęsty i słodki syrop z popularnego wiosną żółtego mlecza. Przepis jest naprawdę banalny a o właściwościach tego eliksiru można pisać eseje - to naturalny sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem, niestrawnością oraz złym humorem. Jeśli szanujesz swoje zdrowie i lubisz korzystać z dóbr matki natury, przeczytaj przepis, a potem pędź na łąkę po kwiaty mniszka.

Więcej przepisów na naturalne lekarstwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Miód z mniszka lekarskiego powinien znaleźć się z każdej domowej apteczce lub spiżarni. Ma intensywny, słodki smak, świetnie nadaje się zatem do słodzenia herbat czy soków. Ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych - łagodzi kaszel, obniża poziom złego cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Świetnie pomaga na punktowe stany zapalne skóry, regularne nakładanie miodu z mniszka na blizny i rozstępy znacznie zmniejsza ich widoczność, a jeśli mamy suche i zniszczone końcówki włosów - też pomoże mniszek. Przykładów zastosowania tego syropu jest mnóstwo, ale jedno jest pewne - każdy powinien wypróbować przepis na miód z mniszka lekarskiego tej wiosny, kiedy jak okiem sięgnąć, wszędzie pełno żółtych kwiatków układających się w puchate dywany na tle zielonych łąk i skwerów.

Miód z mniszka lekarskiego - przepis

Składniki:

  • ok. 250-300 kwiatów mniszka
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • sok z cytryny

Miód z mniszka lekarskego - sposób wykonania:

  1. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zerwij przed południem w dzień, kiedy mocno świeci słońce - wtedy kwiaty będą miały najlepszą jakość. Wybieraj tylko te kwiaty, które w pełni się rozwinęły.
  2. Zerwane kwiaty rozłóż na pergaminie lub tekturze i pozostaw na 15 minut, by wyszły z nich owady. Następnie opłucz kwiaty i przełóż do dużego garnka. Następnie zalej całość wodą i zagotuj. Gotuj przez 20 minut. Następnie przykryj garnek gazą i odłóż do całkowitego ostygnięcia na 24 godziny.
  3. Po upływie doby ponownie zagotuj kwiaty i wyjmij je z garnka. Możesz także odcedzić wywar na sicie. 
  4. Do płynu dodaj cukier i sok z cytryny. Zagotuj całość i na wolnym ogniu gotuj przez 2-3 godziny. Kiedy powstanie już gęsty syrop, przygotuj sterylne słoiczki. Ostrożnie przelej do nich miód z mniszka i zakręć. Następnie odwróć je dnem do góry, aby się zawekowały. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Słoiczki z mniszkiem lekarskim należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Przygotowane w ten sposób wytrzymają od kilku do kilkunastu miesięcy.

Mniszek lekarski to roślina, której wiosną jest wyraźny nadmiar. Wielkim marnotrawstwem byłoby niewykorzystywanie jej do własnych korzyści, zarówno zdrowotnych, jak i urodowych. Nie ma na co czekać, jak tylko znajdziecie chwilę, idźcie na łąkę po kwiaty mniszka.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: