Pokrzywa parzy, ale ma również właściwości lecznicze. To jeden z najbardziej pożytecznych chwastów

Pokrzywa potrafi bardzo poparzyć. Wie o tym każdy, kto w przeszłości w nią wpadł. Okazuje się jednak, że ta roślina ma wiele właściwości prozdrowotnych, o których mało kto wie. Pokrzywa ceniona jest od wielu wieków i wykorzystuje się ją zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dwa proste dania z użyciem curry [PRZEPISY]

Pokrzywa nie jest pospolitym chwastem. Rośnie w wielu miejscach, a nasze babcie i prababcie chwaliły jej właściwości. Wykorzystywały ją na różne sposoby. Sprawdzała się nie tylko w kuchni, ale i kosmetyce oraz domowym leczeniu. Jest składnikiem wielu produktów, szczególnie szamponów do włosów, wcierek i napojów domowej roboty. Z właściwości rośliny korzysta się już od czasów starożytnych. 

Ciasto marchewkowe najprostszeNajprostsze ciasto marchewkowe. Przepis, który zrobisz w 15 minut

Dlaczego pokrzywa parzy? Winne są kłujące włoski na jej powierzchni

Już sama łacińska nazwa, Urtica dioica, wskazuje na to, że dotknięcie tej rośliny nie należy do rzeczy przyjemnych. Pochodzi ona od czasownika uro, który oznacza "parzę". Na powierzchni pokrzywy znajdują się włoski, które działają jak igły. Zakończone są one główkami, a w każdej z nich znajduje się drażniąca ciecz, która zawiera kwas mrówkowy i żywiczny. Wystarczy nawet delikatne dotknięcie, by substancje te się uwolniły, a włoski wbiły się w naszą skórę. Efekt tego jest znany nam wszystkim: bąble, zaczerwienienie, swędzenie i drętwienie.

Pokrzywa ma mnóstwo składników odżywczych. Właściwości lecznicze znane są od wieków

W roślinie znajduje się wiele witamin i minerałów. Wśród nich są: żelazo, wapń, fosfor, potas i sód oraz witaminy A, C, K, B. Pokrzywa zawiera również kwasy linolowy, palmitynowy, stearynowy i oleinowy. Składniki te działają jak przeciwutleniacze i chronią przed wolnymi rodnikami. Z właściwości leczniczych korzystali już Starożytni Egipcjanie. Nacierali się nią, gdy cierpieli na zapalenia stawów. Ludzie średniowiecza stosowali ją jako środek moczopędny. Pokrzywa od wielu lat jest przedmiotem badań, odkryto na przykład, że obniża poziom markerów stanu zapalnego. Naukowcy podejrzewają, że ekstrakt z tej rośliny może być pomocny w leczeniu problemów z pęcherzem moczowym. Podkreślają jednak, że nie wiadomo, czy zastąpi ona konwencjonalne metody leczenia. 

Ogórki gruntowe (zdjęcie ilustracyjne)Kiedy siać ogórki, a kiedy fasolkę szparagową? Kalendarz siewu 2022

Pokrzywa była wykorzystywana jako naturalny środek leczniczy i kosmetyczny

Nasze babcie i prababcie korzystały z uroków rośliny w przypadku nadciśnienia tętniczego. Sięgały po nią również w przypadku alergii sezonowych. Stosowały ją również, by pozbyć się problemów żołądkowych. Badania sugerują, że pokrzywa zawiera związek, który imituje działanie insuliny, dlatego też poleca się ją w przypadku niedoborów. Napary z pokrzywy mogą pić także osoby cierpiące na anemię. 

Właściwości kosmetyczne również znane są od lat. Szampony, kremy i wcierki wspomagają wzrost i rozwój włosów oraz paznokci. Pozytywnie działają także na skórę. 

Warto pamiętać, że stosowanie pokrzywy wiąże się ze skutkami ubocznymi. Często pojawiają się reakcje alergiczne, które mogą mieć opłakane skutki. Ostrożnie korzystać z niej powinny pacjenci, którzy przyjmują niektóre leki. Osoby będące w ciąży powinny poradzić się specjalisty, 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: