Więcej przepisów na wykorzystanie roślin w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pokrzywa to roślina, która przede wszystkim kojarzy nam się z poparzeniami i nieestetycznymi pęcherzami na skórze. Powinniśmy jednak kojarzyć ją ze zbawiennego wpływu na naszą urodę, zdrowie i samopoczucie. Regularne stosowanie naparów i płukanek z pokrzywy utrzymuje nasze włosy i skórę w świetnej formie. Spożywanie syropu z pokrzywy zmniejsza opuchliznę, poprawia funkcjonowanie nerek oraz reguluje zatrzymywanie wody w organizmie. Syrop z pokrzywy zawiera także mnóstwo witamin i związków mineralnych potrzebnych zwłaszcza kobietom starającym się o dziecko, oraz każdemu z problemami hormonalnymi, szczególnie dotyczącymi wahań poziomu glukozy. To także remedium na przeziębienie - jeśli regularnie będziecie pić syrop z pokrzywy, przeziębienie i wszelkie infekcje będą się od was trzymać z daleka. Jak zatem przygotować ten wyjątkowy syrop? Po pierwsze - załóż bluzę z długimi rękawami i rękawiczki. Następnie narwij tyle pokrzywy, ile zdołasz unieść, ale pamiętaj, by zrywać tylko listki zerwane ze szczytu rośliny - takie sprawdzą się najlepiej i zawierają najwięcej cennych składników i minerałów. Zapraszamy do przepisu na syrop z pokrzywy.
Składniki:
Syrop z pokrzywy - sposób wykonania:
Tak przygotowany syrop z pokrzywy należy przechowywać w suchym, ciemnym i dość chłodnym miejscu. Odpowiednio zapasteryzowany syrop powinien wytrzymać nawet pół roku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.