Syrop z pokrzywy, czyli magiczny eliksir wiecznej urody i zdrowia. Najlepszy jest z konkretnych liści

Pokrzywa to roślina, która wielu z nas nie kojarzy się raczej pozytywnie, a wielka szkoda. Ten niepozorny chwast jest naturalnym kosmetykiem i świetnym suplementem. Syrop z pokrzywy poprawia urodę, kondycję skóry i układu hormonalnego a dodatkowo zrobisz go w banalny i szybki sposób. Chcesz być piękny i młody? Zerknij poniżej do przepisu na magiczny eliksir - syrop z pokrzywy.

Więcej przepisów na wykorzystanie roślin w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pokrzywa to roślina, która przede wszystkim kojarzy nam się z poparzeniami i nieestetycznymi pęcherzami na skórze. Powinniśmy jednak kojarzyć ją ze zbawiennego wpływu na naszą urodę, zdrowie i samopoczucie. Regularne stosowanie naparów i płukanek z pokrzywy utrzymuje nasze włosy i skórę w świetnej formie. Spożywanie syropu z pokrzywy zmniejsza opuchliznę, poprawia funkcjonowanie nerek oraz reguluje zatrzymywanie wody w organizmie. Syrop z pokrzywy zawiera także mnóstwo witamin i związków mineralnych potrzebnych zwłaszcza kobietom starającym się o dziecko, oraz każdemu z problemami hormonalnymi, szczególnie dotyczącymi wahań poziomu glukozy. To także remedium na przeziębienie - jeśli regularnie będziecie pić syrop z pokrzywy, przeziębienie i wszelkie infekcje będą się od was trzymać z daleka. Jak zatem przygotować ten wyjątkowy syrop? Po pierwsze - załóż bluzę z długimi rękawami i rękawiczki. Następnie narwij tyle pokrzywy, ile zdołasz unieść, ale pamiętaj, by zrywać tylko listki zerwane ze szczytu rośliny - takie sprawdzą się najlepiej i zawierają najwięcej cennych składników i minerałów. Zapraszamy do przepisu na syrop z pokrzywy.

Syrop z pokrzywy - przepis na eliksir zdrowia i urody

Składniki:

  • ok. 1 kg liści pokrzywy zerwanych ze szczytu rośliny
  • 1,5 l wody
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g cukru

Syrop z pokrzywy - sposób wykonania:

  1. Liście pokrzywy dokładnie opłucz i przełóż do garnka. Następnie zalej je wodą i włącz na średni gaz. Gotuj przez godzinę.
  2. Po upływie tego czasu ostrożnie odcedź całość i do naparu dodaj cukier i sok z cytryny.
  3. Ponownie zagotuj napar i od momentu rozpuszczenia się cukru gotuj go na wolnym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. 
  4. Gotowy syrop przelej do słoiczków i szczelnie je zakręć. Następnie odwróć je denkiem do góry i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Tak przygotowany syrop z pokrzywy należy przechowywać w suchym, ciemnym i dość chłodnym miejscu. Odpowiednio zapasteryzowany syrop powinien wytrzymać nawet pół roku.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA