Zupa ziemniaczana krem: smaczna alternatywa dla tradycyjnej kartoflanki

Zupa ziemniaczana, również w wersji krem, należy do dań rozgrzewających, dlatego najlepiej sprawdza się w sezonie przeziębień. Choć okres ten utożsamiamy głównie z okresem jesienno-zimowym, często zmieniająca się aura wiosenna również potrafi być pod tym względem zdradliwa. Zupę można podawać z chrupiącym boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki, jak również z grzankami, posypaną szczypiorkiem.

Zupę ziemniaczaną krem najlepiej spożywać zaraz po ugotowaniu dlatego, że gdy ostygnie, gęstnieje, mimo swojej rzadszej konsystencji, niż np. purée ziemniaczane. Jeśli gotowe danie okaże się za gęste, można dolać wody i doprawić do smaku. Dobrze również komponuje się w niej majeranek, ale można pominąć go i dodać np. gałkę muszkatołową.

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Kremowa zupa ziemniaczana z boczkiemZupa ziemniaczana, czyli przepis na szybki i pożywny obiad. Najlepsza wyjdzie na boczku

Zupa ziemniaczana krem: jakich składników będziemy potrzebować?

  • 4 średniej wielkości ziemniaki;
  • 10 dkg boczku wędzonego lub parzonego;
  • cebula;
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa;
  • 70 ml śmietanki 30 proc.;
  • natka pietruszki.

Kartoflanka (zdjęcie ilustracyjne)Zupa kartoflanka. Przepis na zupę z tego, co znajdziesz w spiżarni

Zupa ziemniaczana krem: przygotowanie krok po kroku

  1. Ziemniaki obieramy, umyj i kroimy w grubszą kostkę, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy sól, gotujemy do miękkości; jednak nie odcedzamy.
  2. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, następnie sięgamy po boczek, natomiast tłuszcz po nim pozostawiamy w naczyniu.
  3. Kroimy cebulę w kostkę i zarumieniamy na tłuszczu pozostałym po boczku
  4. Dodajemy cebulę wraz z tłuszczem do ugotowanych ziemniaków i wywaru.
  5. Miksujemy na gładką masę.
  6. Dolewamy śmietankę i mieszamy.
  7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, w zależności od preferencji smakowych.
  8. Nalewamy do talerzy zupę krem, oprószamy posiekaną natką pietruszki i posypujemy usmażonym boczkiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: