Burrito - przepis na meksykański specjał z chili con carne. Pikantne przyprawy podbiją jego smak

Kuchnia meksykańska słynie z burrito. Przepis na to danie wydaje się być trudny, ale nic bardziej mylnego. Przygotujesz je w łatwy sposób, a pyszny zapach ryżu i mięsa z chili będzie unosił się w całym domu.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Z kuchnią meksykańską najbardziej kojarzą się pikantne potrawy. Do takich należy właśnie burrito. To mięsne danie, do którego wykorzystuje się tortillę. Zawija się w nią chili con carne (mięso z chili) i różne dodatki. W oryginalnej wersji dołącza się do niego przygotowany w specjalny sposób ryż. 

Burrito - przepis na meksykańskie danie. Wykorzystaj te składniki

Ryż zrobisz z:

  • 1/2 cebuli,
  • ząbku czosnku,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • szklanki ryżu długoziarnistego,
  • 450 ml bulionu,
  • 3 łyżek krojonych pomidorów.

Składniki na chili con carne:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • po łyżeczce chili, kminku i oregano,
  • 200 g czerwonej fasoli,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżeczka cukru,
  • 100 ml wody lub bulionu.

Dodatkowo:

  • 4 placki tortilli,
  • 80 g tartego sera,
  • kwaśna śmietana,
  • pokrojone awokado.

Przepis na burrito krok po kroku

Na samym początku przygotuj ryż:

  1. Cebulę, chili i czosnek bardzo drobno posiekaj. Chwilę podsmażaj na oliwie.
  2. Na tę samą patelnię wrzuć surowy ryż. Smaż przez kilka minut, by składnik zaczął brązowieć.
  3. W garnku zagotuj bulion i dodaj pomidory. Miksturę wylej na patelnię. Zmniejsz ogień.
  4. Ryż gotuj pod przykryciem przez 25 minut. 

Mięsny farsz:

  1. Pokrój cebulę, zetrzyj czosnek. Składniki wrzuć na patelnię i dodaj przyprawy. Wymieszaj i smaż przez minutę. 
  2. Do warzyw dodaj wołowinę i podsmaż.
  3. Całość zalej bulionem wymieszanym z pomidorami. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Dołóż również czerwoną fasolę.
  4. Duś pod przykryciem przez 30 minut.

Jak zrobić burrito?

  1. Przygotuj tortille. Na każdy placek połóż porcję chilli con carne, ryż i awokado. Wszystko posyp startym serem. Zawiń.
  2. Burrito zapiecz w opiekaczu lub podsmaż na patelni. Powinno się zarumienić.
  3. Przekrój na pół i podawaj z kwaśną śmietaną.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.