Lane ciasto - przepis na ekspresowy dodatek do rosołu. Potrzebujesz tylko kilku składników

Makaron w rosole można zastąpić domowymi kluskami. Jak więc zrobić lane ciasto? Przepis jest banalnie prosty, a do jego wykonania potrzebujesz tylko trzech składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe

Kluski to niewątpliwie jedno z dań naszego dzieciństwa. Rodzice i dziadkowie często zastępowali nimi makaron w rosole. Nic dziwnego, tak przygotowane kluski są nie tylko smaczne, ale także łatwo je przygotować z kilku podstawowych składników. Z tym przepisem poradzi sobie nawet ktoś, kto na co dzień kuchnię omija szerokim łukiem. Pamiętaj o tym, że kluski trzeba zrobić bezpośrednio przed podaniem. Wtedy smakują najlepiej. 

Lane ciasto - przepis na dodatek do rosołu. Potrzebujesz kilku składników

Przygotuj:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • szczyptę soli.

Przepis na lane ciasto. Dzięki tej recepturze będą idealne

  1. Do miseczki wbij dwa jajka.
  2. Dodaj mąkę i wyrób ciasto. Masa powinna być gładka i jednolita.
  3. Powstałą mieszankę przelewaj cienkim strumieniem do gotującej się i osolonej wody lub bezpośrednio do zupy.
  4. Całość gotuj przez minutę.
  5. Przecedź kluski przez sitko lub łyżkę cedzakową.
  6. Podawaj od razu po ugotowaniu.

Jeśli masa będzie zbyt twarda i gęsta, możesz dodać trochę wody i ponownie wymieszać. Ważne, by ciasto było lejące. Kluski możesz wrzucić bezpośrednio do rosołu. Wtedy nie musisz używać sita. Jeżeli masz więcej czasu, możesz formować kluski za pomocą widelca lub łyżki, które zanurzysz we wrzącej wodzie. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.