Czosnek niedźwiedzi a zimowit jesienny - uważaj, aby ich nie pomylić! Podpowiadamy, czym się różnią

Czosnek niedźwiedzi to roślina cechująca się bardzo silnymi właściwościami prozdrowotnymi. Wykorzystywano ją już w czasach starożytnych. O jej walorach napiszemy w poniższym artykule. Dowiedz się, jak ją rozpoznać i sprawdź przepisy na pyszne dania z jej użyciem.

Czosnek niedźwiedzi - jak rozpoznać i nie pomylić z trującym zimowitem jesiennym? Poznaj jego właściwości

Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi wśród innych roślin? Za chwilę do tego przejdziemy, jednak na samym początku warto napisać kilka słów o jego niezwykłych funkcjach. Oto kilka z nich:

Właściwości czosnku niedźwiedziego:

  • Czosnek znakomicie wpływa na trawienie.
  • Reguluje pracę jelit.
  • Wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwpasożytnicze.
  • Doskonale zmniejsza ciśnienie krwi.
  • Czosnek chroni przed powstawaniem miażdżycy.
  • Stanowi doskonałe wsparcie dla układu odpornościowego.

Zimowit jesienny a czosnek niedźwiedzi - zasadnicze różnice. Czosnek niedźwiedzi, a trujący zimowit

Zimowit jesienny i czosnek niedźwiedzi to dwie różne rośliny. Niestety zdarza się, że są one ze sobą mylone. Co gorsza, zimowit jesienny w przeciwieństwie do czosnku niedźwiedziego jest trujący.

Zimowit jesienny to roślina, która zakwita w okresie jesieni. W maju jednak pojawiają się już liście. To, na co szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę to między innymi:

  • Liście zimowita są wyraźnie dłuższe i węższe, aniżeli w przypadku czosnku niedźwiedziego.
  • Nie pachną one czosnkiem.

Czosnek niedźwiedzi: przepisy krok po kroku

Do czego można dodać czosnek niedźwiedzi? Przepisy, które możemy zrealizować na bazie tej rośliny, są bardzo różnorodne. Chociaż czosnek niedźwiedzi ma subtelniejszy smak i aromat aniżeli czosnek klasyczny, to jednak jest on ciekawą i aromatyczną przyprawą. Oto kilka naszych przykładowych przepisów, w których będziemy mogli go użyć:

Pesto czosnkowe:

Składniki:

  • 2-3 garście świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 3 garście orzechów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Czosnek dokładnie umyć i obciąć końcówki.
  2. Dalej wrzucić go do blendera. Dołożyć pozostałe składniki.
  3. Przyprawić. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto

Zupa z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • czosnek niedźwiedzi
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • 8 ziemniaków
  • 1 litr bulionu

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek posiekać.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Gotujemy bulion, dokładamy ziemniaki, doprawiamy. Po kilkunastu minutach dokładamy włoszczyznę i czosnek. Po zagotowaniu dokładnie miksujemy blenderem. 
  5. Zupę możemy podawać z grzankami.

Pasta do kanapek

Składniki:

  • 2 garści czosnku niedźwiedziego 
  • 250 gramów białego sera
  • 2 łyżki tuńczyka w zalewie 
  • kilka suszonych pomidorów
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, kminek, oregano, bazylia
  • odrobina oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Czosnek należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki dodać do blendera. 
  3. Doprawiamy.
  4. Całość miksujemy na jednolitą masę.
  5. Pasta jest gotowa do podania.

Czosnek niedźwiedzi to zioło, które powinno zagościć na stałe w naszym codziennym menu. Jego wszechstronne właściwości i walory smakowe pozwolą nie tylko poprawić i zagwarantować nam doskonały stan zdrowia, ale także urozmaici on smak naszych dań.

Zobacz też: Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim to zrobisz, dokładnie je obejrzyj

Więcej o: