Czosnek niedźwiedzi - jak rozpoznać i nie pomylić z trującym zimowitem jesiennym? Poznaj jego właściwości
Jak rozpoznać czosnek niedźwiedzi wśród innych roślin? Za chwilę do tego przejdziemy, jednak na samym początku warto napisać kilka słów o jego niezwykłych funkcjach. Oto kilka z nich:
Właściwości czosnku niedźwiedziego:
- Czosnek znakomicie wpływa na trawienie.
- Reguluje pracę jelit.
- Wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwpasożytnicze.
- Doskonale zmniejsza ciśnienie krwi.
- Czosnek chroni przed powstawaniem miażdżycy.
- Stanowi doskonałe wsparcie dla układu odpornościowego.
Zimowit jesienny a czosnek niedźwiedzi - zasadnicze różnice. Czosnek niedźwiedzi, a trujący zimowit
Zimowit jesienny i czosnek niedźwiedzi to dwie różne rośliny. Niestety zdarza się, że są one ze sobą mylone. Co gorsza, zimowit jesienny w przeciwieństwie do czosnku niedźwiedziego jest trujący.
Zimowit jesienny to roślina, która zakwita w okresie jesieni. W maju jednak pojawiają się już liście. To, na co szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę to między innymi:
- Liście zimowita są wyraźnie dłuższe i węższe, aniżeli w przypadku czosnku niedźwiedziego.
- Nie pachną one czosnkiem.
Czosnek niedźwiedzi: przepisy krok po kroku
Do czego można dodać czosnek niedźwiedzi? Przepisy, które możemy zrealizować na bazie tej rośliny, są bardzo różnorodne. Chociaż czosnek niedźwiedzi ma subtelniejszy smak i aromat aniżeli czosnek klasyczny, to jednak jest on ciekawą i aromatyczną przyprawą. Oto kilka naszych przykładowych przepisów, w których będziemy mogli go użyć:
Pesto czosnkowe:
Składniki:
- 2-3 garście świeżego czosnku niedźwiedziego
- 3 garście orzechów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: pieprz, sól
Wykonanie:
- Czosnek dokładnie umyć i obciąć końcówki.
- Dalej wrzucić go do blendera. Dołożyć pozostałe składniki.
- Przyprawić. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto
Zupa z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- czosnek niedźwiedzi
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- 8 ziemniaków
- 1 litr bulionu
Wykonanie:
- Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Czosnek posiekać.
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
- Gotujemy bulion, dokładamy ziemniaki, doprawiamy. Po kilkunastu minutach dokładamy włoszczyznę i czosnek. Po zagotowaniu dokładnie miksujemy blenderem.
- Zupę możemy podawać z grzankami.
Pasta do kanapek
Składniki:
- 2 garści czosnku niedźwiedziego
- 250 gramów białego sera
- 2 łyżki tuńczyka w zalewie
- kilka suszonych pomidorów
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek, kminek, oregano, bazylia
- odrobina oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Czosnek należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki dodać do blendera.
- Doprawiamy.
- Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Pasta jest gotowa do podania.
Czosnek niedźwiedzi to zioło, które powinno zagościć na stałe w naszym codziennym menu. Jego wszechstronne właściwości i walory smakowe pozwolą nie tylko poprawić i zagwarantować nam doskonały stan zdrowia, ale także urozmaici on smak naszych dań.
Zobacz też: Czy można jeść pożółkłe brokuły? Zanim to zrobisz, dokładnie je obejrzyj