Pulpety - przepis na szybki i smaczny obiad. W sosie koperkowym stworzą idealny duet

Szybki sposób na obiad? Domowe pulpeciki w sosie, każdy zna i uwielbia. To jedno z tych dań, po które z ochotą sięgam, gdy nie wiem co ugotować. Są smaczne, aromatyczne i same wchodzą do buzi. W połączeniu z ziemniakami lub kopytkami tworzą idealne połączenie.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mali i duzi je uwielbiają, kojarzą mi się z obiadami w przedszkolu. Słodkie wspomnienie z dzieciństwa, które ochoczo odtwarzam we własnej kuchni. Można je jeść na wiele sposobów, najlepiej smakują z surówką domowej roboty oraz ziemniakami. Mowa o pulpetach, domowych mięsnych kulkach, które smakują nawet największym niejadkom. Jeśli chcesz, aby były bardziej soczyste użyj mięsa z łopatki. Do dzieła!

Zobacz wideo Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:

  • Kajzerka (1 sztuka)
  • Mleko (2szklanki)
  • Mięso mielone z indyka lub łopatki (500 g)
  • Koper
  • Śmietanka 18% (200ml)
  • Jajko
  • Mąka pszenna (kilka łyżek do obtoczenia)+ 3 łyżki do sosu
  • Cebula
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na samym początku namocz czerstwą kajzerkę w mleku. Po kilku minutach (około 20) odsącz z nadmiaru mleka.
  2. Do miski przełóż mięso, dodaj bułkę, jajko, cebulkę drobno pokrojoną oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki, obtocz w mące.
  3. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę, do wrzącej zacznij pojedynczo wrzucać przygotowane pulpety.
  4. Gotuj pulpeciki przez około 20 min.
  5. W miseczce wymieszaj śmietankę z mlekiem oraz odrobiną mąki. Wlej do gotujących się pulpecików, ale pamiętaj, aby nie zrobić grudek.
  6. Na sam koniec dodaj posiekany koperek.

Smacznego !

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA