Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mali i duzi je uwielbiają, kojarzą mi się z obiadami w przedszkolu. Słodkie wspomnienie z dzieciństwa, które ochoczo odtwarzam we własnej kuchni. Można je jeść na wiele sposobów, najlepiej smakują z surówką domowej roboty oraz ziemniakami. Mowa o pulpetach, domowych mięsnych kulkach, które smakują nawet największym niejadkom. Jeśli chcesz, aby były bardziej soczyste użyj mięsa z łopatki. Do dzieła!
Zobacz wideo Pulpeciki w sosie koperkowym
Składniki:
- Kajzerka (1 sztuka)
- Mleko (2szklanki)
- Mięso mielone z indyka lub łopatki (500 g)
- Koper
- Śmietanka 18% (200ml)
- Jajko
- Mąka pszenna (kilka łyżek do obtoczenia)+ 3 łyżki do sosu
- Cebula
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na samym początku namocz czerstwą kajzerkę w mleku. Po kilku minutach (około 20) odsącz z nadmiaru mleka.
- Do miski przełóż mięso, dodaj bułkę, jajko, cebulkę drobno pokrojoną oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki, obtocz w mące.
- W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę, do wrzącej zacznij pojedynczo wrzucać przygotowane pulpety.
- Gotuj pulpeciki przez około 20 min.
- W miseczce wymieszaj śmietankę z mlekiem oraz odrobiną mąki. Wlej do gotujących się pulpecików, ale pamiętaj, aby nie zrobić grudek.
- Na sam koniec dodaj posiekany koperek.
Smacznego !
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.