Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli
Niektórzy nazywają pinsę niskokaloryczną kuzynką pizzy. Mają rację, bo wymaga ona mniej tłuszczu i innych, kalorycznych dodatków. Podstawowym elementem pinsy jest pizza bianca (czyli pizza bez sosu pomidorowego). Sama potrawa przypomina nasze podpłomyki. Spróbujcie sami.
Pinsa - przepis na starożytną pizzę to pomysł na lekką przekąskę. Wymaga minimum składników
Do upieczenia pinsy potrzeba:
- wody (zimnej) - litra,
- mąki pszennej - 800 g,
- mąki ryżowej (kukurydziana też pasuje) - 150 g,
- mąki sojowej (może być też z soczewicy) - 50 g,
- drożdży (suchych) - pół opakowania,
- soli - 20 g,
- oliwy - 10 g,
- ulubionych ziół i dodatków.
Przygotowanie pinsy z naszego przepisu jest proste, choć wymaga sporo czasu
Przygotowanie pinsy składa się z następujących etapów:
- Wymieszaj mąki, drożdże i trzy szklanki zimnej (najlepiej z lodówki) wody;
- Wyrabiaj ciasto przez ok. osiem minut. Dodaj sól i mieszaj całość przez kilka minut;
- Na koniec ostrożniej dodawaj oliwę. Zagniataj przez kolejne kilka minut;
- Dolej do ciasta resztę wody i znów zagniataj przez ok. cztery minuty;
Uwaga! Nie wyrabiaj ciasta dłużej niż 20 minut!
- Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na dobę lub dwie;
- W dzień pieczenia wyjmij ciasto, podziel na sześć części i odstaw je na trzy godziny do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej);
- Uformuj z ciasta sześć owali, ułóż je na blasze z papierem do pieczenia i połóż ulubione dodatki (jakie chcesz, tylko pamiętaj, że oryginalna pinsa jest bez sosu pomidorowego);
- Piecz w temperaturze ok. 220 st. C przez dwadzieścia minut, aż będzie rumiana i chrupka;
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.