Pinsa to prosty przepis na pizzę, która jedli starożytni Rzymianie

Pinsa to przepis na lekki i pyszny, prototyp współczesnej pizzy. Pinsą żywiła się rzymska biedota. Potrawa ta jest obecnie nieco zapomniana, a szkoda. Proponujemy więc jej samodzielne przygotowanie według naszego przepisu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Niektórzy nazywają pinsę niskokaloryczną kuzynką pizzy. Mają rację, bo wymaga ona mniej tłuszczu i innych, kalorycznych dodatków. Podstawowym elementem pinsy jest pizza bianca (czyli pizza bez sosu pomidorowego). Sama potrawa przypomina nasze podpłomyki. Spróbujcie sami.

Pinsa - przepis na starożytną pizzę to pomysł na lekką przekąskę. Wymaga minimum składników

Do upieczenia pinsy potrzeba:

  • wody (zimnej) - litra,
  • mąki pszennej - 800 g,
  • mąki ryżowej (kukurydziana też pasuje) - 150 g,
  • mąki sojowej (może być też z soczewicy) - 50 g,
  • drożdży (suchych) - pół opakowania,
  • soli - 20 g,
  • oliwy - 10 g,
  • ulubionych ziół i dodatków.

Przygotowanie pinsy z naszego przepisu jest proste, choć wymaga sporo czasu 

Przygotowanie pinsy składa się z następujących etapów:

  1. Wymieszaj mąki, drożdże i trzy szklanki zimnej (najlepiej z lodówki) wody;
  2. Wyrabiaj ciasto przez ok. osiem minut. Dodaj sól i mieszaj całość przez kilka minut;
  3. Na koniec ostrożniej dodawaj oliwę. Zagniataj przez kolejne kilka minut;
  4. Dolej do ciasta resztę wody i znów zagniataj przez ok. cztery minuty;
    Uwaga! Nie wyrabiaj ciasta dłużej niż 20 minut!
  5. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na dobę lub dwie;
  6. W dzień pieczenia wyjmij ciasto, podziel na sześć części i odstaw je na trzy godziny do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej);
  7. Uformuj z ciasta sześć owali, ułóż je na blasze z papierem do pieczenia i połóż ulubione dodatki (jakie chcesz, tylko pamiętaj, że oryginalna pinsa jest bez sosu pomidorowego);
  8. Piecz w temperaturze ok. 220 st. C przez dwadzieścia minut, aż będzie rumiana i chrupka;

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.