Biała beza Pavlova to ciasto odpowiednie na każdą porę roku. Przepis na to lekki, acz słodki deser można z łatwością modyfikować, a smakować równie dobrze również teraz, wiosną - zwłaszcza gdy dołożysz do niego owoce, na które właśnie zbliża się sezon.
Zobacz wideo
Beza z owocami - bez niej nie ma lata!
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Biała beza Pavlova, czyli przepis na bezę nad bezami. Składniki:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków;
- łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej;
- łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny;
- 500 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc. (lub mniej), schłodzone;
- świeże owoce sezonowe.
Tort bezowy Pavlova - pyszny przepis na domowy tort urodzinowy
Biała beza Pavlova, czyli przepis na bezę nad bezami. Wykonanie:
- W misie miksera ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do momentu powstania sztywnej, błyszczącej piany; następnie ocet winny lub soku z cytryny i ubij. Dołącz przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysuj okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłóż na niego masę bezową i uformuj, wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.
- Ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Wystudzoną bezę połóż na paterze. Wyłóż na nią ubitą śmietanę kremówkę (bez cukru). Udekoruj świeżymi owocami sezonowymi.
Beza Pavlova - przepis idealny na tłusty czwartek 2022. Jak przygotować ten deser?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc