Czy beza Pavlova to beza nad bezami? Biorąc pod uwagę jej walory smakowe, z pewnością zasługuje na to miano. Przepis na nią jest prosty w wykonaniu, a efekt to ciasto smaczne, chrupkie na zewnątrz, piankowe i delikatne w środku. Bezę możesz upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce sezonowe położyć na godzinę przed podaniem.
Gorenkova Evgenija /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Biała beza Pavlova to ciasto odpowiednie na każdą porę roku. Przepis na to lekki, acz słodki deser można z łatwością modyfikować, a smakować równie dobrze również teraz, wiosną - zwłaszcza gdy dołożysz do niego owoce, na które właśnie zbliża się sezon.
REKLAMA
Zobacz wideo Beza z owocami - bez niej nie ma lata!
Biała beza Pavlova, czyli przepis na bezę nad bezami. Składniki:
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków;
łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej;
łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny;
500 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc. (lub mniej), schłodzone;
świeże owoce sezonowe.
Biała beza Pavlova, czyli przepis na bezę nad bezami. Wykonanie:
W misie miksera ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do momentu powstania sztywnej, błyszczącej piany; następnie ocet winny lub soku z cytryny i ubij. Dołącz przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysuj okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłóż na niego masę bezową i uformuj, wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.
Ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę połóż na paterze. Wyłóż na nią ubitą śmietanę kremówkę (bez cukru). Udekoruj świeżymi owocami sezonowymi.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.