• Link został skopiowany

Biała beza Pavlova, czyli przepis na bezę nad bezami. Wypróbuj, gdy został ci nadmiar białek

Czy beza Pavlova to beza nad bezami? Biorąc pod uwagę jej walory smakowe, z pewnością zasługuje na to miano. Przepis na nią jest prosty w wykonaniu, a efekt to ciasto smaczne, chrupkie na zewnątrz, piankowe i delikatne w środku. Bezę możesz upiec dzień wcześniej, a kremówkę i owoce sezonowe położyć na godzinę przed podaniem.
Beza Pavlova
Gorenkova Evgenija /Shutterstock

Biała beza Pavlova to ciasto odpowiednie na każdą porę roku. Przepis na to lekki, acz słodki deser można z łatwością modyfikować, a smakować równie dobrze również teraz, wiosną - zwłaszcza gdy dołożysz do niego owoce, na które właśnie zbliża się sezon. 

Zobacz wideo Beza z owocami - bez niej nie ma lata!

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Biała beza Pavlova, czyli przepis na bezę nad bezami. Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków;
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej;
  • łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny;
  • 500 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc. (lub mniej), schłodzone;
  • świeże owoce sezonowe.

Biała beza Pavlova, czyli przepis na bezę nad bezami. Wykonanie:

  1. W misie miksera ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do momentu powstania sztywnej, błyszczącej piany; następnie ocet winny lub soku z cytryny i ubij. Dołącz przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysuj okrąg, nieduży, 23 cm średnicy. Wyłóż na niego masę bezową i uformuj, wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 1,5 godziny.
  3. Ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
  4. Wystudzoną bezę połóż na paterze. Wyłóż na nią ubitą śmietanę kremówkę (bez cukru). Udekoruj świeżymi owocami sezonowymi.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: