Jarmuż - jak go wykorzystać? Proste wiosenne przepisy na dania, które są odżywcze i dodają energii

Jarmuż można śmiało określić królem warzyw. Jest to rodzaj kapusty o zielonych sztywnych i karbowanych liściach. Można go nabyć w całości np. na bazarze lub poszatkowany, paczkowany - w supermarketach i sklepach spożywczych.

Jarmuż to źródło białka, witamin (C i K), wapnia, żelaza i potasu oraz przeciwutleniacza - sulforafanu. Zawiera błonnik i ma działanie przeciwzapalne. Wypróbuj proponowane przepisy zwłaszcza teraz - wiosną naturalnie zmieniamy dietę na lżejszą, spożywamy warzywa i owoce sezonowe, dzięki czemu zapewniamy sobie komplet składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania organizmu.

Zobacz wideo Chipsy z jarmużu - zdrowa i pyszna przekąska

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Jarmuż: przepisy, które wykorzystasz w kilku krokach. Jak zrobić chipsy?

Składniki na dwie porcje:

  • 3 duże liście jarmużu lub 100 g jarmużu paczkowanego;
  • sól;
  • 2 łyżki oliwy extra vergine.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Umyj jarmuż, oderwij liście od twardej łodyżki. Liście umieść w misce, dopraw solą, polej oliwą, następnie dokładnie wymieszaj.
  2. Wyłóż je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Następnie wstaw na górną półkę piekarnika i piecz przez 10 minut.

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Jarmuż: przepisy z prostych składników. Jak zrobić koktajl z dodatkiem jabłka?

Składniki na porcję:

  • 3 liście jarmużu (ok. 70 g);
  • 2 jabłka;
  • 1 cm kawałek imbiru;
  • banan;
  • szklanka soku jabłkowego.

Przygotowanie:

  1. Jarmuż dokładnie umyj i opłucz, oderwij miękkie liście od twardej części pośrodku. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych. Imbir obierz, zetrzyj na małej tarce.
  2. Jarmuż, jabłka, imbir włóż do pojemnika stojącego blendera. Dodaj obranego banana oraz sok. Dokładnie zmiksuj, gotowy napój przelej do szklanki.

Jarmuż: przepisy, które zrealizuje każdy! Jak zrobić pesto?

Składniki na dwie-cztery porcje

  • 30 g liści jarmużu;
  • 1/2 ząbka czosnku;
  • 2 łyżki płatków migdałów;
  • (10 g) 1,5 cm kostka parmezanu;
  • 70 ml oliwy extra vergine;
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ok. 30 gramów jarmużu (mniej więcej objętość dwóch szklanek) umyj pod bieżącą wodą. Oderwij miękkie części liścia od łodygi i zmiksuj w blenderze na miazgę.
  2. Do zielonej masy dodaj podprażone płatki migdałów (możesz kupić gotowe lub samodzielnie uprażyć na suchej patelni), pół ząbku czosnku, pokruszony bądź starty na tarce parmezan. Do tego dodaj 70 ml oliwy z oliwek oraz przyprawy.
  3. Całość zmieszaj i zblenduj na gładką masę. Co zrobić, jeśli okaże się, że pesto wyszło za gęste?  Wystarczy, że dodasz odrobinę oliwy lub zimnej wody, żeby je rozwodnić.

Z czym podawać pesto jarmużowe? Możesz wykorzystać je na tej samej zasadzie, co klasyczne bazyliowe, czyli podać, np. z ugotowanym na wpół twardo kalafiorem lub innymi warzywami. Doskonale będzie pasować również do jajek poszetowych. Pesto z jarmużu będzie także dobrym dodatkiem do makaronu z fetą czy kurczakiem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: