Jarmuż to źródło białka, witamin (C i K), wapnia, żelaza i potasu oraz przeciwutleniacza - sulforafanu. Zawiera błonnik i ma działanie przeciwzapalne. Wypróbuj proponowane przepisy zwłaszcza teraz - wiosną naturalnie zmieniamy dietę na lżejszą, spożywamy warzywa i owoce sezonowe, dzięki czemu zapewniamy sobie komplet składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania organizmu.
Zobacz wideo Chipsy z jarmużu - zdrowa i pyszna przekąska
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jarmuż: przepisy, które wykorzystasz w kilku krokach. Jak zrobić chipsy?
Składniki na dwie porcje:
- 3 duże liście jarmużu lub 100 g jarmużu paczkowanego;
- sól;
- 2 łyżki oliwy extra vergine.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Umyj jarmuż, oderwij liście od twardej łodyżki. Liście umieść w misce, dopraw solą, polej oliwą, następnie dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Następnie wstaw na górną półkę piekarnika i piecz przez 10 minut.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jarmuż: przepisy z prostych składników. Jak zrobić koktajl z dodatkiem jabłka?
Składniki na porcję:
- 3 liście jarmużu (ok. 70 g);
- 2 jabłka;
- 1 cm kawałek imbiru;
- banan;
- szklanka soku jabłkowego.
Przygotowanie:
- Jarmuż dokładnie umyj i opłucz, oderwij miękkie liście od twardej części pośrodku. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, pozbądź się gniazd nasiennych. Imbir obierz, zetrzyj na małej tarce.
- Jarmuż, jabłka, imbir włóż do pojemnika stojącego blendera. Dodaj obranego banana oraz sok. Dokładnie zmiksuj, gotowy napój przelej do szklanki.
Jarmuż: przepisy, które zrealizuje każdy! Jak zrobić pesto?
Składniki na dwie-cztery porcje
- 30 g liści jarmużu;
- 1/2 ząbka czosnku;
- 2 łyżki płatków migdałów;
- (10 g) 1,5 cm kostka parmezanu;
- 70 ml oliwy extra vergine;
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
- Ok. 30 gramów jarmużu (mniej więcej objętość dwóch szklanek) umyj pod bieżącą wodą. Oderwij miękkie części liścia od łodygi i zmiksuj w blenderze na miazgę.
- Do zielonej masy dodaj podprażone płatki migdałów (możesz kupić gotowe lub samodzielnie uprażyć na suchej patelni), pół ząbku czosnku, pokruszony bądź starty na tarce parmezan. Do tego dodaj 70 ml oliwy z oliwek oraz przyprawy.
- Całość zmieszaj i zblenduj na gładką masę. Co zrobić, jeśli okaże się, że pesto wyszło za gęste? Wystarczy, że dodasz odrobinę oliwy lub zimnej wody, żeby je rozwodnić.
Z czym podawać pesto jarmużowe? Możesz wykorzystać je na tej samej zasadzie, co klasyczne bazyliowe, czyli podać, np. z ugotowanym na wpół twardo kalafiorem lub innymi warzywami. Doskonale będzie pasować również do jajek poszetowych. Pesto z jarmużu będzie także dobrym dodatkiem do makaronu z fetą czy kurczakiem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.