Sezonowe owoce i warzywa. Które są najsmaczniejsze i najzdrowsze właśnie teraz?

Sezonowe owoce i warzywa uchodzą za najzdrowsze. Dlaczego? Uprawiane w najbliższych okolicach, są nieobciążone składnikami chemicznymi, które stosuje się, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu. Ponadto właśnie teraz rosną w naturalnym dla siebie środowisku, co sprzyja zachowaniu kompletnych składników odżywczych. Zalet jedzenia sezonowo jest oczywiście znacznie więcej.

Spożywanie sezonowych owoców i warzyw jest korzystne nie tylko dla naszego zdrowia i organizmu, ale również dla rodzimej gospodarki i dla ekologii - wybierając lokalne produkty, zmniejszamy ślad węglowy, który powstaje przy transporcie towarów. To również oszczędność portfela: warzywa i owoce są bowiem najtańsze zazwyczaj właśnie w szczycie sezonu.

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Sezonowe warzywa w maju. Jakie warzywa jeść właśnie teraz?

Wprawdzie sezon na lokalne produkty dopiero się rozpoczyna, jednak już teraz możemy swobodnie wybierać spośród wielu świeżych warzyw. O tej porze najlepiej sięgać po:

  • buraki,
  • czosnek,
  • cebulę,
  • groszek cukrowy,
  • młodą kapustę,
  • koperek,
  • marchew,
  • natkę pietruszki,
  • pietruszkę,
  • rzodkiewkę,
  • sałaty,
  • selera,
  • szczypiorek,
  • bób,
  • rukolę,
  • botwinkę,
  • karczochy,
  • rabarbar.

Na jakie owoce właśnie zbliża się sezon?

Przełom wiosny i lata to także czas, kiedy możemy spodziewać się wielu świeżych owoców na straganach. Już za kilka tygodni będziemy mogli kupić:

  • truskawki,
  • czereśnie,
  • agrest,
  • gruszki,
  • jabłka (niektóre gatunki, np. Idared, Boiken).

Sezonowe warzywa i owoce: co jeszcze należy wiedzieć?

Świeże, sezonowe produkty to bogate źródło witamin, składników mineralnych, jak również błonnika pokarmowego. Według zaleceń WHO powinniśmy spożywać co najmniej 400 g warzyw oraz owoców każdego dnia, podzielonych na kilka porcji. Najlepiej, aby sezonowe produkty stanowiły połowę talerza każdego spożywanego posiłku w ciągu doby, przez cały rok.

W okresie wiosennym, a zwłaszcza na przełomie wiosny i lata, mamy dostępną dużą ilość rozmaitych, wielobarwnych, świeżych warzyw oraz owoców. Koniecznie postawmy zatem na różnorodność w diecie, po to, aby w pełni delektować się ich pysznym smakiem i dostarczyć sobie komplet składników odżywczych.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA