Spożywanie sezonowych owoców i warzyw jest korzystne nie tylko dla naszego zdrowia i organizmu, ale również dla rodzimej gospodarki i dla ekologii - wybierając lokalne produkty, zmniejszamy ślad węglowy, który powstaje przy transporcie towarów. To również oszczędność portfela: warzywa i owoce są bowiem najtańsze zazwyczaj właśnie w szczycie sezonu.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Wprawdzie sezon na lokalne produkty dopiero się rozpoczyna, jednak już teraz możemy swobodnie wybierać spośród wielu świeżych warzyw. O tej porze najlepiej sięgać po:
Przełom wiosny i lata to także czas, kiedy możemy spodziewać się wielu świeżych owoców na straganach. Już za kilka tygodni będziemy mogli kupić:
Świeże, sezonowe produkty to bogate źródło witamin, składników mineralnych, jak również błonnika pokarmowego. Według zaleceń WHO powinniśmy spożywać co najmniej 400 g warzyw oraz owoców każdego dnia, podzielonych na kilka porcji. Najlepiej, aby sezonowe produkty stanowiły połowę talerza każdego spożywanego posiłku w ciągu doby, przez cały rok.
W okresie wiosennym, a zwłaszcza na przełomie wiosny i lata, mamy dostępną dużą ilość rozmaitych, wielobarwnych, świeżych warzyw oraz owoców. Koniecznie postawmy zatem na różnorodność w diecie, po to, aby w pełni delektować się ich pysznym smakiem i dostarczyć sobie komplet składników odżywczych.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.