Najlepsze ciasta z truskawkami. Te desery pokochasz od pierwszego kęsa

Któż nie kocha truskawek? Cały rok czekamy na moment, gdy rozpocznie się na nie sezon. To dobry czas na to, by upiec ciasta, w których grają one główną rolę.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Kilka przepisów na lody, które zrobisz w domu

Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna. Coraz częściej możemy spotkać te czerwone owoce w sklepach i cieszyć się ich smakiem. Świetnie sprawdzają się jako składniki deserów, sorbetów, koktajli, dodajemy je często do lodów. Idealnie pasują również do ciast. Prezentujemy więc trzy przepisy, które na pewno przypadną wam do gustu.

Ciasto jogurtowe z truskawkami. Deser rozpływa się w ustach

Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 300 g świeżych truskawek,
  • 1/4 kostki masła,
  • cukier wanilinowy,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia.

Przepis:

  1. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj cukier i mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  2. Przez sitko przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Zmiksuj.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę masło i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do formy i poukładaj na nim przekrojone na pół truskawki. 
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Sernik na zimno z truskawkami. Klasyka w owocowym wydaniu

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 500 g truskawek,
  • 2 paczki herbatników,
  • szklanka mleka,
  • opakowanie śmietany 30 proc.,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • cukier wanilinowy.

Przygotowanie:

  1. Herbatniki poukładaj na dnie foremki. 
  2. Ugotuj galaretkę i zostaw do wystygnięcia.
  3. Mleko podgrzewaj w garnku i dodaj żelatynę. Wymieszaj.
  4. Zmiksuj twaróg ze śmietaną i cukrem wanilinowym.
  5. Do masy dodawaj mleko z żelatyną. Rób to stopniowo.
  6. Twaróg wylej do naczynia z herbatnikami i wstaw do lodówki na 40 minut. W tym czasie pokrój truskawki na mniejsze części.
  7. Owoce poukładaj na górze i zalej je galaretką. Schładzaj przez godzinę.

Ciasto ucierane z truskawkami. Pomysł na szybki placek

Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka.
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 500 g truskawek,
  • 70 ml oleju rzepakowego,
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • cukier wanilinowy.

Przepis:

  1. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. 
  2. Dolej olej.
  3. Do ciasta stopniowo dodawaj jogurt.
  4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką. Masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Poukładaj je na wierzchu ciasta. Lekko dociśnij.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

    Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobeta.gazeta.pl/ukraina.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.