Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Botwinka to po prostu młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Najczęściej wykorzystuje się je do zup, sałatek i duszonych potraw. Nasza najnowsza propozycja to chłodnik, w którym pojawią się też młode ziemniaki, jajka i ser feta. Tłumaczymy, jak wydobyć z botwinki pełnię smaku.
1. Botwinkę umyj, osusz i posiekaj na duże kawałki;
2. W garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i wrzuć na kilka minut botwinę. Następnie ją odcedź i osusz;
3. Jajka ugotuj na twardo,
4. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Ogórki obierz, usuń pestki i zetrzyj na grubych oczkach,
5. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź i pokrój w plasterki,
6. Natki posiekaj,
7. W dużej misce wymieszaj maślankę z zimną wodą mineralną. Dodaj botwinkę, ziemniaki, rzodkiewkę i ogórki. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i cukrem,
8. Chłodnik przelej do miseczek. Posyp natkami, dodaj po łyżeczce śmietany, a na koniec posyp fetą. Do każdej miseczki dodaj też przekrojone jajko.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.