Najprostszy przepis na chłodnik z botwinką. Sztuczka z fetą zaostrzy smak

Botwina popularnie nazywana botwinką to niewątpliwy zwiastun wiosny. Młode liście buraka to prawdziwa bomba aromatu i smaku. Można je znaleźć na półkach lokalnych warzywniaków i w niektórych supermarketach. Podpowiadamy, jak najlepiej je przyrządzić.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Botwinka to po prostu młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Najczęściej wykorzystuje się je do zup, sałatek i duszonych potraw. Nasza najnowsza propozycja to chłodnik, w którym pojawią się też młode ziemniaki, jajka i ser feta. Tłumaczymy, jak wydobyć z botwinki pełnię smaku.

Chłodnik z botwinki. Tego będziesz potrzebować

  • pęczek botwiny,
  • 4 młode ziemniaki,
  • 10 rzodkiewek,
  • pół kostki sera feta,
  • 2 małe, młode ogórki,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz,
  • litr maślanki,
  • łyżeczka cukru,
  • po pół pęczka: natki pietruszki, szczypiorku i koperku,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • kwaśna śmietana,
  • 1 ząbek czosnku,
  • opcjonalnie: grzanki,
  • pół litra wody mineralnej. 

Sposób przygotowania

1. Botwinkę umyj, osusz i posiekaj na duże kawałki;

2. W garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i wrzuć na kilka minut botwinę. Następnie ją odcedź i osusz;

3. Jajka ugotuj na twardo,

4. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Ogórki obierz, usuń pestki i zetrzyj na grubych oczkach,

5. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź i pokrój w plasterki,

6. Natki posiekaj,

7. W dużej misce wymieszaj maślankę z zimną wodą mineralną. Dodaj botwinkę, ziemniaki, rzodkiewkę i ogórki. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i cukrem,

8. Chłodnik przelej do miseczek. Posyp natkami, dodaj po łyżeczce śmietany, a na koniec posyp fetą. Do każdej miseczki dodaj też przekrojone jajko.  

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.