Magda Gessler podpowiada, jak podkręcić smak botwinki. Ten jeden składnik robi różnicę

Zupę z botwinki warto włączyć do wiosennej diety. To sezonowe warzywo na targach i w sklepach pojawia się w okolicach maja, a zatem potrawy na niej bazujące są zdrowe, aromatyczne, orzeźwiające i sycące. Proponowany przez Magdę Gessler składnik podkręci smak botwinki i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza. O czym mowa?

Botwinka to zupa goszcząca na wielu polskich stołach wiosną. Liście buraka są o tej porze roku są miękkie, a sam korzeń jest mały, co sprawia, że potrawa ta szczególnie wtedy odznacza się smakiem i aromatem. Zupę tę przyrządza się na bazie młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego, do których dodawana jest śmietana. Młode ziemniaczki, szczypiorek (kolejne sezonowe warzywa) i jajko to najczęstsze dodatki do zupy. Taka kompozycja składników zawsze się sprawdza i to m.in. jej zupa zawdzięcza swoją popularność.

Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Co dodać do przepisu według Magdy Gessler? Kwas buraczany czyni zupę wytrawniejszą

  • 2 pęczki botwinki;
  • ok. 300 g mięsa cielęcego z kością;
  • kawałek selera, por, pietruszka, marchewka;
  • szklanka kwasu buraczanego;
  • 7 ziaren pieprzu;
  • sól;
  • półtorej łyżki soku z cytryny;
  • łyżka mąki pszennej do zagęszczenia;
  • śmietana 18 proc.;
  • 4 jajka ugotowane na twardo;
  • szczypta cukru;
  • garść pokrojonego koperku.

Przygotowanie botwinki według zaleceń znanej restauratorki

  1. Przygotowania rozpocznij od ugotowania bulionu. W tym celu mięso opłucz, zalej w garze zimną wodą i dodaj szczyptę soli. Całość następnie zagotuj  na średniej mocy ognia. Kolejnym krokiem powinno być odszumienie. Następnie dorzuć obrane i posiekane warzywa i całość gotuj pod przykrywką ok. 45 minut. Po przyprawieniu pieprzem trzymaj na ogniu jeszcze przez ok. 15 minut, a gotowy wywar odcedź.
  2. Zanim dodasz botwinkę do zupy, musisz ją opłukać i posiekać. Zupę gotuj przez ok. 10 minut, następnie wyciśnij sok z cytryny i kwas z buraków, którymi całość doprawisz do smaku.
  3. Do małego naczynia przesyp mąkę, szczyptę soli i niewielką ilość zimnej wody. Wymieszaj całość do momentu uzyskania jednolitej, gęstej papki, którą następnie wrzucisz do zupy, nie przestając mieszać.
  4. Po przełożeniu śmietany do miseczki dolej ok. 100 ml bulionu, intensywnie zamieszaj i przelej do garnka. Pozostało jeszcze 10 minut do końca gotowania zupy, do której wrzucisz pokrojony koperek i kawałki jajka.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: