Botwinka to zupa goszcząca na wielu polskich stołach wiosną. Liście buraka są o tej porze roku są miękkie, a sam korzeń jest mały, co sprawia, że potrawa ta szczególnie wtedy odznacza się smakiem i aromatem. Zupę tę przyrządza się na bazie młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego, do których dodawana jest śmietana. Młode ziemniaczki, szczypiorek (kolejne sezonowe warzywa) i jajko to najczęstsze dodatki do zupy. Taka kompozycja składników zawsze się sprawdza i to m.in. jej zupa zawdzięcza swoją popularność.
Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Co dodać do przepisu według Magdy Gessler? Kwas buraczany czyni zupę wytrawniejszą
- 2 pęczki botwinki;
- ok. 300 g mięsa cielęcego z kością;
- kawałek selera, por, pietruszka, marchewka;
- szklanka kwasu buraczanego;
- 7 ziaren pieprzu;
- sól;
- półtorej łyżki soku z cytryny;
- łyżka mąki pszennej do zagęszczenia;
- śmietana 18 proc.;
- 4 jajka ugotowane na twardo;
- szczypta cukru;
- garść pokrojonego koperku.
Przygotowanie botwinki według zaleceń znanej restauratorki
- Przygotowania rozpocznij od ugotowania bulionu. W tym celu mięso opłucz, zalej w garze zimną wodą i dodaj szczyptę soli. Całość następnie zagotuj na średniej mocy ognia. Kolejnym krokiem powinno być odszumienie. Następnie dorzuć obrane i posiekane warzywa i całość gotuj pod przykrywką ok. 45 minut. Po przyprawieniu pieprzem trzymaj na ogniu jeszcze przez ok. 15 minut, a gotowy wywar odcedź.
- Zanim dodasz botwinkę do zupy, musisz ją opłukać i posiekać. Zupę gotuj przez ok. 10 minut, następnie wyciśnij sok z cytryny i kwas z buraków, którymi całość doprawisz do smaku.
- Do małego naczynia przesyp mąkę, szczyptę soli i niewielką ilość zimnej wody. Wymieszaj całość do momentu uzyskania jednolitej, gęstej papki, którą następnie wrzucisz do zupy, nie przestając mieszać.
- Po przełożeniu śmietany do miseczki dolej ok. 100 ml bulionu, intensywnie zamieszaj i przelej do garnka. Pozostało jeszcze 10 minut do końca gotowania zupy, do której wrzucisz pokrojony koperek i kawałki jajka.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.