Syrop z pędów sosny. Przepis na naturalny wspomagacz przy przeziębieniu i grypie

Kaszel i przeziębienie bywają męczące. Leczenie wspomóc może syrop z pędów sosny. Przepis sprawi, że w łatwy sposób go zrobicie i będziecie mogli cieszyć się bogactwem tego specyfiku.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Syrop sosnowy jest bardzo popularny i często polecany. Idealnie sprawdza się w przypadku przeziębienia i towarzyszącego mu kaszlu. Oprócz wysokiej zawartości witamin i minerałów syrop z pędów sosny ma jeszcze jedną zaletę - jest bardzo smaczny. Regularne spożywanie tego specyfiku wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i wspomaga walkę z kaszlem oraz osłabieniem.

Syrop z pędów sosny jest znany od wielu setek lat. Kiedy można go pić?

Produkt często stosuje się w przypadku osłabienia organizmu i obniżonej odporności. Ponadto świetnie sprawdza się, gdy dopada nas przeziębienie, zapalenie gardła i chrypa. Syrop wspomaga również leczenie kaszlu i zapalenia oskrzeli. 

Syrop z pędów sosny - przepis na klasyk z medycyny ludowej

Potrzebujesz tylko kilku składników. Są nimi:

  • młode pędy sosny,
  • cukier kryształ,
  • trochę wody.

Przygotowanie:

  1. Pędy obierz z łusek i rozbij je drewnianym tłuczkiem.
  2. Potnij je na centymetrowe kawałki i wrzuć do słoika.
  3. Zasyp pędy cukrem w proporcji 1:1. Dodaj odrobinę wody.
  4. Słoik zakręć, ale niezbyt mocno i przykryj go gazą. Ustaw na parapecie tak, by miał dostęp do słońca.
  5. Codziennie mieszaj zawartość. Sok musi w całości zakrywać pędy. Jeżeli tak nie jest, dosyp trochę cukru. W przeciwnym razie na syropie może pojawić się pleśń.
  6. Po 3 tygodniach przelej syrop przez gazę i zapasteryzuj. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA