Zupa rybna - przepis z warzywami i mintajem w roli głównej. Dodaj jeden składnik, który wzbogaci smak

Niektóre dania wydają się wielu osobom dziwne. Jednym z nich jest zupa rybna. Przepis pokaże wam, że ta potrwa, choć nieco zaskakująca, może być bardzo pyszna. Jesteście gotowi?

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym

Kiedy myślisz o daniach rybnych, czy bierzesz pod uwagę... zupę? Wielu z nas nigdy nawet nie słyszało o takiej potrawie. Kulinarny świat potrafi jednak bardzo nas zaskoczyć. Zupa rybna nie jest popularna w Polsce (co innego, np. w Skandynawii), ale to idealny sposób na to, by spróbować czegoś nowego. Sam przepis nie jest trudny i czasochłonny.

chłodnik z botwinąNajprostszy przepis na chłodnik z botwinką. Sztuczka z fetą zaostrzy smak

Zupa rybna. Przepis, do którego wykonania potrzebujesz określonych składników

Przygotuj:

  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • marchewkę,
  • łyżkę masła,
  • pietruszkę,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 500 g filetów z mintaja,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka musztardy,
  • koperek,
  • natkę pietruszki,
  • przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka, ziele angielskie i listek laurowy,
  • sos worcestershire (urozmaici smak potrawy).

Jarmuż najzdrowszy jest na surowo, ale można też z niego przygotować pożywne sałatki, zupy, gulasze, a także pyszne czipsy. Przepisy na dania z jarmużem.Jarmuż: wiosenne przepisy na dania, które Cię odżywią i dodadzą energii

Przepis na zupę rybną.  Danie zrobisz w mniej niż w godzinę

  1. Na maśle zeszklij obrane oraz posiekane czosnek i cebulę. 
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do warzyw. Wymieszaj i smaż przez trzy minuty. 
  3. Wlej bulion i dopraw przyprawami. Zupę gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  4. W tym czasie pokrój filety, oprósz je solą, pieprzem i słodką papryką. Rybę obtocz w mące. Usmaż ją na patelni i od razu włóż do garnka z zupą. Gotuj przez dwie minuty na małym ogniu. 
  5. Śmietanę wymieszaj z musztardą, koperkiem i natką pietruszki. Dodaj ją do zupy i wymieszaj. 
  6. Po zdjęciu dania z ognia dopraw go sosem worcestershire. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: