Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym
Kiedy myślisz o daniach rybnych, czy bierzesz pod uwagę... zupę? Wielu z nas nigdy nawet nie słyszało o takiej potrawie. Kulinarny świat potrafi jednak bardzo nas zaskoczyć. Zupa rybna nie jest popularna w Polsce (co innego, np. w Skandynawii), ale to idealny sposób na to, by spróbować czegoś nowego. Sam przepis nie jest trudny i czasochłonny.
Zupa rybna. Przepis, do którego wykonania potrzebujesz określonych składników
Przygotuj:
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- marchewkę,
- łyżkę masła,
- pietruszkę,
- 1,5 litra bulionu,
- 500 g filetów z mintaja,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- łyżeczka musztardy,
- koperek,
- natkę pietruszki,
- przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka, ziele angielskie i listek laurowy,
- sos worcestershire (urozmaici smak potrawy).
Przepis na zupę rybną. Danie zrobisz w mniej niż w godzinę
- Na maśle zeszklij obrane oraz posiekane czosnek i cebulę.
- Marchewkę zetrzyj na tarce i dodaj do warzyw. Wymieszaj i smaż przez trzy minuty.
- Wlej bulion i dopraw przyprawami. Zupę gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- W tym czasie pokrój filety, oprósz je solą, pieprzem i słodką papryką. Rybę obtocz w mące. Usmaż ją na patelni i od razu włóż do garnka z zupą. Gotuj przez dwie minuty na małym ogniu.
- Śmietanę wymieszaj z musztardą, koperkiem i natką pietruszki. Dodaj ją do zupy i wymieszaj.
- Po zdjęciu dania z ognia dopraw go sosem worcestershire.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.